Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας θα εκφωνήσει επικήδειο για τον Κάστρο: Μεγάλη τιμή να είμαι στην Κούβα

Βίντεο από την άφιξη Τσίπρα στην Αβάνα – Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι από τους λίγους που θα μιλήσουν στην εκδήλωση στην πλατεία της Επανάστασης
Ως μεγάλη τιμή και συγκίνηση χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παρουσία του στην Κούβα για τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Φιντέλ Κάστρο στην πρώτη του δήλωση κατά την άφιξή του στην Αβάνα.
Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο κ. Τσίπρας στις 7 το απόγευμα (ώρα Κούβας) θα εκφωνήσει επικήδειο συμπληρώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ένας από τους λίγους ομιλητές στην εκδήλωση που θα διεξαχθεί στην πλατεία της Επανάστασης.
«Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι στην Κούβα, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ηγέτη που ενέπνευσε όχι μόνο τον κουβανικό λαό και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλον τον κόσμο» ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.
«Οι λαοί, όσο μακριά κι αν βρίσκονται, ενώνονται πάνω σε κοινές αξίες και κοινά προτάγματα. Και η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι αυτή που ενώνει τους λαούς» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Βίντεο από την άφιξη Τσίπρα στην Αβάνα

          
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος αρχηγός κράτους που θα παραστεί, καθώς οι περισσότερες χώρες στέλνουν δεύτερης και τρίτης σειράς αξιωματούχους. Εξαίρεση είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν αριστερές κυβερνήσεις. Το AFP γράφει χαρακτηριστικά: «μόνο ο αριστεριστής Ελληνας πρωθυπουργός θα πάει στην κηδεία από τους Ευρωπαίους ηγέτες».
Δείτε τη λίστα με όσους θα παραστούν:
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι , η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ  όπως και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι δεν θα ταξιδέψουν στην Κούβα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία για την ιστορική επαναπροσέγγιση της Ουάσινγκτον δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην ηγέτη της Κούβας με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι στην κηδεία του «πατέρα της Κουβανικής Επανάστασης» δεν θα μεταβούν ούτε ο πρόεδρος ούτε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Άγνωστο παραμένει αν θα σταλεί αμερικανική αντιπροσωπεία στην Κούβα.
Στην κηδεία του Κάστρο δεν θα παραστεί και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό με τον γενικό κυβερνήτη, Ντέιβιντ Τζόνσον, να εκπροσωπεί τη χώρα. Ο Τριντό τα «μάζεψε» αφού αρχικά έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο ηγέτη κι έναν επαναστάτη , όμως μετά τις αντιδράσεις, είπε ότι ο Κάστρο ήταν ένας δικτάτορας κι ότι είχε σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κούβα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εκπροσωπηθεί από τον Ζαν Πιερ Μπελ, τον προσωπικό του απεσταλμένο για τη Λατινική Αμερική και πρώην πρόεδρο της Γερουσίας, που θα βρίσκεται στην Κούβα από σήμερα, όπως επίσης και από το υπ’ αριθμόν 3 της γαλλικής κυβέρνησης, την υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ που θα ταξιδέψει την Κυριακή.
protothema.gr

google page rank