Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Άλλαξε ριζικά εικόνα ο περιβάλλων χώρος στην παραλία Πόρτο Κατσίκι

Άλλαξε ριζικά η κατάσταση στο Πόρτο Κατσίκι, στην πιο φημισμένη, ίσως, παραλία του νησιού μας. Αν κρίνουμε από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες καμία σχέση δεν υπάρχει πια με τις απαράδεκτες εικόνες που είχαμε περιγράψει -κι έτσι ήταν- πριν λίγες μόνο εβδομάδες, κάνοντας τότε λόγο για εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης που δυσφημούν το νησί μας. Ούτε και με τα όσα γνωρίζαμε για την περιοχή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αντ΄ αυτών εικόνες τώρα που είναι άξιες προβολής και χρήζουν συγχαρητηρίων. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τα επικροτήσουμε και τα δύο, όπως και κάθε άλλο επίσης που γίνεται για το καλό του νησιού μας.

Το γεγονός αυτό είχε ανακοινώσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 12ης Ιουνίου ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κ. Δρακονταειδής, ο οποίος προέτρεψε μάλιστα τους δημοτικούς συμβούλους να επισκεφτούν το χώρο, προκειμένου να σχηματίσουν και οι ίδιοι προσωπική άποψη.
Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας το σώμα, ο Δήμαρχος Λευκάδας είπε: «Ξέρετε ότι υπήρχαν διαχρονικά πολύ σοβαρά προβλήματα στο Πόρτο Καστίκι, τα οποία δεν άρμοζαν ως εικόνα για τη Λευκάδα. Αναφερόμαστε σε προβλήματα ανομίας, αισθητικής και άλλα κοσμητικά επίθετα που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει. Είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να πούμε, ότι στο Πόρτο Κατσίκι ολοκληρώθηκε η κατασκευή και δημοπρατήθηκαν οι καντίνες, που είναι εξαιρετικές από άποψη αισθητικής. Έχουν ήδη ξεκινήσει και δουλεύουν από τους μισθωτές. Έγιναν επίσης παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Στα κιόσκια, στα πάνω κάγκελα -όχι στη σκάλα-, που αφορούν θέματα ασφάλειας. Έγιναν ακόμη επιδιορθώσεις στις τουαλέτες, την καθαριότητα των οποίων έχουν αναλάβει οι μισθωτές των καντινών, στη βάση των προβλεπόμενων από τις συμβάσεις παραχώρησης. Έχουν αναλάβει να καθαρίζουν οι ίδιοι το χώρο.
Εκεί χρειάζεται να υπάρχει κάποιος για 15 ώρες. Δεν είναι ζήτημα δύο-τριών ωρών ή να πάει κάποιος μια φορά να καθαρίσει. Είναι πολύς ο κόσμος που επισκέπτεται την περιοχή.
Επίσης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η παρέμβαση από την άποψη των ασφαλτοστρώσεων, γιατί στο έργο των Εγκρεμνών ένα μικρό κομμάτι, αν θυμάμαι καλά μια δαπάνη 100-150 χιλιάδες, αφορούσε παρέμβαση στο Πόρτο Κατσίκι. Έγινε αυτή η παρέμβαση στα ασφαλτικά. Ασφαλτοστρώθηκαν δηλαδή κάποια τμήματα προς το τέλος του δρόμου, φτάνοντας στο Πόρτο Κατσίκι. Θέλω να θυμίσω ότι είχε γίνει ο διαγωνισμός για το πάρκινγκ. Επομένως η εικόνα στο Πόρτο Κατσίκι δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μια δύσκολη περιοχή γιατί δέχεται πάρα πολύ κόσμο. Την Τετάρτη σχεδιάζουμε να γίνουν και κάποιες άλλες μικροπαρεμβάσεις. Να ενημερώσω επίσης ότι στις 20 του Ιούνη δημοπρατούνται, όπως και σε άλλα μέρη της Λευκάδας, θέσεις μίσθωσης ομπρελών. Στο μπροστινό, όχι στο ζωνοποιημένο και επικίνδυνο κομμάτι, ούτως ώστε να εκλείψει κι αυτό το κυνηγητό που παίζαμε πέρυσι με τις παράνομες ομπρέλες – έχουν βάλλει ήδη και τώρα αλλά η δημοπράτηση θα γίνει σύντομα. Οι πλειοδότες νομίμως θα κατέχουν τα δημοπρατηθέντα τμήματα. Νομιμοποιείται επομένως κι αυτό το κομμάτι με τις ομπρέλες.»
Να τονίσουμε και πάλι ότι μπήκαν αυτή τη φορά γερά οι βάσεις για να ομαλοποιηθούν οι απαράδεκτες, από κάθε άποψη, καταστάσεις που επικρατούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Πόρτο Κατσίκι και που σε καμιά περίπτωση δεν τιμούσαν τον τόπο μας. Οι παρεμβάσεις που έγιναν βοηθούν τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή. Αυτό προείχε τη στιγμή αυτή, χωρίς πάλι αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα για καλυτερεύσεις. Σε αυτή τη φάση πάντως δεν ήταν, ίσως, ζητούμενο η βέλτιστη λύση. Που κι αυτή μπορεί να έρθει με τον καιρό. Πέρα από τα όποια ζητήματα αισθητικής, που μπορεί ο καθένας να έχει. Να παρατηρήσουμε επίσης ότι για όσους καταναλίσκουν τις δυνάμεις τους σε μια στείρα και αποσπασματική αντιπολιτευτική αντιπαράθεση, σε ζητήματα μάλιστα που δεν αγγίζουν καν την ουσία των πλείστων πολιτικών επιλογών, και «παπάδες» να έκανε η δημοτική Αρχή πάλι θα είχανε να λένε.
Τέτοιου είδους ζητήματα έθιξε στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Γληγόρης, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή μετά τις παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα είπε:
«Περνώντας τα χρόνια καταλαβαίνω ότι εδώ (εννοεί το δημοτικό συμβούλιο) βλέπουμε διαφορετικά πράγματα. Άλλα βλέπει ο κ. Δήμαρχος, άλλα βλέπουν οι δημοτικοί σύμβουλοι κι άλλα βλέπω εγώ. Σίγουρα έγινε μια προσπάθεια για το Πόρτο Κατσίκι. Όμως η εικόνα που αντιμετωπίζει κάποιος, βλέποντας αυτό το μαγευτικό τοπίο, δεν είναι σε καμιά περίπτωση αντάξια αυτής που θα έπρεπε να είναι. Υπήρχε όντως μια παλιά μελέτη, η οποία ψηφίστηκε και από το τωρινό δημοτικό συμβούλιο, για κάποια κιόσκια, τα οποία δεν έχουν το αισθητικό κομμάτι. Δεν είναι σίγουρα αυτά που θα ταίριαζαν στο Πόρτο Κατσίκι. Όπως επίσης αυτό το κόκκινο ασφαλτόπανο πάνω, όταν σε όλη τη Λευκάδα χρησιμοποιούμε πλέον λευκά κεραμίδια… Πηγαίνοντας προς το πάρκινγκ, δεν υπάρχει καν μια πινακίδα που να γράφει ότι είναι δημοτικό πάρκινγκ. Βρέθηκα εκεί πέρα, υπήρχαν διαξιφισμοί με αυτόν που νοικιάζει το πάρκινγκ. Δεν υπήρχε πινακίδα που να λέει, πάρκινγκ, 5 ευρώ είσοδος. Οποιοσδήποτε έμπαινε και πάρκαρε όπου υπήρχαν κενές θέσεις. Τέλος πάντων είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη…».
Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, που έχει ανεβάσει και τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb:
«Αυτή είναι η σημερινή εικόνα στο Πόρτο Κατσίκι, μετά από προσπάθεια δυόμισι χρόνων της δημοτικής αρχής. Τέλος στην ανομία και την παραβατικότητα πολλών ετών. Τέλος στις απαράδεκτες εικόνες που ντρόπιαζαν τη Λευκάδα σε μια από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Νέες καντίνες του Δήμου μισθωμένες με δημοπρασία σε ιδιώτες. Σεβασμός του μοναδικού περιβάλλοντος, με αισθητική στην κατασκευή τους. Παρεμβάσεις στα κιόσκια, στα κιγκλιδώματα και στον ευρύτερο χώρο. Επίλυση του προβλήματος των τουαλετών. Παρεμβάσεις στο δρόμο προς Πόρτο Κατσίκι (ολοκληρώνονται σύντομα). Καινούργιοι κάδοι απορριμμάτων. Καλύτερα μέτρα ασφάλειας για τους επισκέπτες. Δημοπρατείται (σε λίγες μέρες) τμήμα της παραλίας για ξαπλώστρες. Οικονομικό όφελος για το Δήμο, άρα για τους πολίτες, ….. Οι παρεμβάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα συνεχιστούν. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, μένουν πολλά να γίνουν. Βήμα – βήμα προχωράμε. Συνεχίζουμε μαζί με τους πολίτες τη τεράστια προσπάθεια να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας».
google page rank