Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Αγρίνιο: «Σπίτι» στους άστεγους. Η ιστορία του 50χρονου από την Κατούνα που είχε συγκινήσει την τοπική κοινωνία


Πάνω από 600.000 ευρώ από την περιφέρεια
Η ιστορία του 50χρονου από την Κατούνα που είχε συγκινήσει την τοπική κοινωνία
Ένα περίπου χρόνο μετά την ανάδειξη από την «Σ» (29 Δεκεμβρίου 2015) αστέγων συμπολιτών μας στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία δομής αστέγων στο Αγρίνιο καθώς και μια σειρά από άλλες δομές κοινωνικής παροχές σε δήμους της Αιτωλοακαρνανίας! Οι δομές εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» ενώ η δομή αστέγων στο δήμο Αγρινίου, έχει προϋπολογισμό 631.800 ευρώ. 
Η «Σ» τότε, είχε ενημερωθεί ότι ένας 50χρονος από την περιοχή της Κατούνας, κοιμάται στον περίβολο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας. Τα αντανακλαστικά του Δήμου λειτούργησαν άμεσα και ο 50χρονος, έκτοτε φιλοξενείται στο ΚΑΠΗ του Αγίου Δημητρίου και σιτίζεται από το Δήμο.
Από τότε η δημοτική αρχή Αγρινίου και οι υπηρεσίες πρόνοιας, ξεκίνησαν μια σειρά από επαφές, σε συνεργασία με την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, για την εξεύρεση λύσης για το θέμα, ώστε να μην έρθει άλλος ένας χειμώνας, με συνανθρώπους μας να κοιμούνται στο δρόμο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 5-6 αντίστοιχες περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί και γίνονται τα δέοντα. 
Έτσι λοιπόν χθες η περιφέρεια ανακοίνωσε την δημιουργία – λειτουργία δομής αστέγων στον Δήμο Αγρινίου, καθώς και την ενίσχυση των υπολοίπων υπηρεσιών πρόνοιας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της περιφέρειας:

«Η καταπολέμηση κάθε μορφής φτώχειας και η στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την κρίση, έχουν τεθεί στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με δράσεις μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Μετά την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των 15 Κέντρων Κοινότητας σε Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε για την ένταξη των Πράξεων τριών Δομών Αστέγων συνολικού κόστους πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ και επτά Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών συνολικού ύψους σχεδόν 2,13 εκατ. ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
«Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θέλουμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Όλους, άνεργους, άστεγους, φτωχούς, συνταξιούχους και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας.
Και προσέθεσε ο Περιφερειάρχης: «Πέρα από το δίκτυο προστασίας που θα δημιουργηθεί για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, συμβάλλουμε και στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας, καθώς θα προσληφθούν συνολικά στα κέντρα κοινότητας και για τις δομές αστέγων και παροχής βασικών αγαθών, σχεδόν 100 άτομα. Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και διεκδικούμε ακόμα περισσότερα».
Ειδικότερα, πρόκειται για:
Δομές Αστέγων
Δομή Αστέγων Ανοικτό Ημέρας Δήμου Πατρέων, κόστους πράξης 538.200 ευρώ
Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου, κόστους 631.800 ευρώ
Δομές Αστέγων Δήμου Πατρέων Υπνωτήριο, κόστους 556.920 ευρώ
Δομές Παροχής
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αγρινίου, κόστους 416.520 ευρώ
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, κόστους 117.000 ευρώ
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ύψους 117.000 ευρώ.
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ήλιδας, κόστους 308.880 ευρώ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου Δήμου Ναυπακτίας, κόστους 290.160 ευρώ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θέρμου, κόστους 243.360 ευρώ
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πατρέων, κόστους 636.480 ευρώ.
Η στιγμή που το δημοσιογραφικό επιτελείο της «Σ» οδηγεί τον αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή στον άστεγο της Αγίας Τριάδας 
Δομή παροχής βασικών αγαθών
Η συγκεκριμένη δράση αφορά δομές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2007-2013 και επανασχεδιάζονται στη βάση των συμπερασμάτων της αποτίμησης και με βάση τις τρέχουσες ανάγκες.
Δομή Σίτισης και βασικών αγαθών: Συνιστά συλλειτουργία των δομών των κοινωνικών παντοπωλείων και των δομών που παρείχαν συσσίτια. Στόχος της λειτουργίας των δομών είναι να λειτουργήσουν σε συνέργεια με το ΤΕΒΑ.
Κοινωνικά Φαρμακεία: Προγραμματίζεται η εκ νέου συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων. Η δράση αφορά στην παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ Α’ βαθμού, λοιποί φορείς καθ’ αρμοδιότητα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) του Ν. 4019/2011 και Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) του Ν. 2716/1999 (αρ. 12), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα των Δήμων (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων).
Δομές για αστέγους
Το οξυμένο πρόβλημα έλλειψης στέγης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και η συνεπαγόμενη αναγκαιότητα περαιτέρω εξειδίκευσης της πολιτικής για τους αστέγους, οδήγησε στην απόφαση οι συγχρηματοδοτούμενες δομές για άστεγους να αποτελέσουν αντικείμενο διακριτής πράξης, η οποία θα περιλαμβάνει Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι αναβαθμισμένες και θα υπάρχει πρόβλεψη για παροχή γευμάτων στα υπνωτήρια και μικρογευμάτων.
Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ Α’ βαθμού και διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας αυτών, Δημοτικά ΝΠΔΔ παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ή Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α’ βαθμού, με ανάλογη τροποποίηση του καταστατικού τους και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πιστοποιημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/98 (ΦΕΚ 236/1988 τ. Α’) ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Ν.4139/2013 (ΦΕΚ 74/2013 τ. Α’) με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με το Δήμο στον οποίο ενδιαφέρεται να υποβάλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης.»
Ανατρέχοντας στις 29 Δεκεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής, είχε δηλώσει στη «Σ» για το θέμα: είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε πάνω από το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα που δυστυχώς έχει επεκταθεί και στην πόλης μας. Θα αναλάβουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην κοιμάται στο δρόμο».
Πρόκειται σίγουρα για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, με την ευχή κανένας άστεγος φέτος το χειμώνα να μην βρεθεί στο δρόμο. Από την άλλη ο ρόλος του Τύπου, που στόχο έχει την ανάδειξη και επίλυση μέσω των φορέων σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων.
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»
google page rank