Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Πάνω από 200 θέσεις εργασίας στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αιτωλοακαρνανία και στα Ιωάννινα

Περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας σε κάθε μία από τις περιοχές των Ιωαννίνων/ Θεσπρωτίας και της Αιτωλοακαρνανίας πρόκειται να δημιουργηθούν με άξονα τις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες που προγραμματίζει να διενεργήσει η Energean Oil & Gas στην προσπάθεια εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Όπως ανέφερε ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean, μιλώντας στη διάρκεια της ημερίδας «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» που διεξήχθη την Τετάρτη 29 Μαρτίου στην Αθήνα υπό τη συνδιοργάνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), οι έρευνες πρόκειται να διεξαχθούν την περίοδο 2017-2018 στα Ιωάννινα, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα ακολουθήσουν οι έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία, για την οποία εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περιοχή, των ερευνών θα προηγηθούν εκδηλώσεις για την ενημέρωση της τοπικής κοινής γνώμης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περί τις 60 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου τριπλάσιες έμμεσες αναμένεται να δημιουργηθούν με άξονα την ανάπτυξη του διαπιστωμένου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο (Πύργος Ηλείας), με πρώτο μέλημα την απασχόληση τοπικού εργατικού δυναμικού. Το πρόγραμμα για το Δυτικό Κατάκολο υπεβλήθη στα τέλη Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται ιστορικά για το πρώτο κοίτασμα που περνά σε φάση εκμετάλλευσης στη Δυτική Ελλάδα. Στο πρόγραμμα προβλέπεται επένδυση της τάξης των 50-60 εκατ. δολαρίων με προοπτική, εφόσον εξασφαλισθούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες άδειες, η πρώτη παραγωγική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί εντός του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Energean έχει δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες άμεσες θέσεις εργασίας με άξονα την παραγωγή και επεξεργασία υδρογονανθράκων στον Πρίνο από το 2008 και μετά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια σε ύφεση.

Το σχετικο στοιχείο παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, θυγατρικής του ομίλου Energean, μιλώντας στο πλαίσιο της ίδιας ημερίδας. Ο κ. Γόντικας ανέφερε ότι το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου φθάνει πλέον τα 480 άτομα, ενώ τόνισε ότι στη διάρκεια της 9ετίας 2018-2016, το ελληνικό Δημόσιο, επιχειρήσεις που εδρεύουν στην χώρα μας και συνεργάζονται με την εταιρεία καθώς και η τοπική κοινωνία της Καβάλας καρπώθηκαν περί τα 360 εκατ. ευρώ (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί, λογαριασμοί, προμηθευτές κλπ) .
Πρόσφατα, η Energean εξασφάλισε μία ακόμη διετία εργασιακής ειρήνης, υπογράφοντας επιχειρησιακή σύμβαση με το σωματείο των εργαζομένων στην Καβάλα και, μάλιστα, με ανοδική αναπροσαρμογή αποδοχών.
Όπως ανέφερε ο κ. Γόντικας, η Energean έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. δολάρια ως τώρα, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματιστεί να επενδυθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος στον Πρίνο καθώς και στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά στον Πρίνο, ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην παραγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες η 5η κατά σειρά νέα γεώτρηση, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή της τρέχουσας χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας είναι προγραμματισμένο και shut down, να υπερβεί σαφώς τα περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια που παρήχθησαν πέρσι. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα (2P) στην περιοχή του Πρίνου εκτιμώνται πλέον σε 41 εκατ. βαρέλια συνολικά σε Πρίνο, Βόρειο Πρίνο και κοίτασμα Έψιλον.
Σημειώνεται ότι η Energean διαθέτει οκτώ άδειες συνολικά στην Ελλάδα, στη ΝΑ. Μεσόγειο και τη Β. Αφρική, ενώ πέραν από μοναδική παραγωγός υδρογονανθράκων στην χώρα, είναι πλέον και η μοναδική εταιρεία που εξάγει τεχνογνωσία, με άξονα την εμπειρία και το άριστο περιβαλλοντικό ιστορικό του Πρίνου και την παραγωγή σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας δίπλα σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς (Κόλπος Καβάλας, Θάσος) και σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές (Δέλτα Νέστου).
google page rank