Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Το φρούριο του Ακτίου Αιτωλοακαρνανίας


Το Aktio Fortress βρίσκεται 12 χλμ δυτικά της Βόνιτσας και 2,5 χλμ βόρεια του αεροδρομίου του Ακτίου, στις ακτές της Ακαρνανίας απέναντι από την Πρέβεζα. Χτίστηκε από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων την περίοδο 1805-1812 (πιθανώς το 1809), προκειμένου να ελέγξει τις ακτές της Ακαρνανίας και την είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου. 
Ως εκ τούτου, η περιοχή σχετίζεται με τη διάσημη ναυτική μάχη του Ακτίου στις 2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ., στην οποία οι δυνάμεις του Οκταβιανού νίκησαν εκείνες του Μάρκου Αντωνίου και της βασίλισσας Κλεοπάτρας της Αιγύπτου.
Για την κατασκευή του φρουρίου, χρησιμοποιήθηκε αρχαίο οικοδομικό υλικό, που φέρεται από την περιοχή γύρω από το Άκτιο.
Είναι ένα μικρό, τριγωνικό φυτευμένο φρούριο με ασυνήθιστο σχεδιασμό, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το κάστρο στο Πόρτο Παλέρμο (κοντά στη Χιμάρα της νότιας Αλβανίας). 
Αποτελείται από ένα ψηλό περίμετρο τοίχου, με περίμετρο και στηθαίο που μεταφέρει τρεις ογκώδεις πολυγωνικούς προμαχώνες στις κορυφές του. Αυτός ο τοίχος περιβάλλει μια εσωτερική τριγωνική αυλή. 
Ο μεγαλύτερος προμαχώνας του βόρειου πέταλου βλέπει στον Αμβρακικό και τους άλλους δύο, απλούς ρομβοειδείς στην πόλη της Πρέβεζας και του Ιονίου. Το ύψος των τοίχων φτάνει τα 6 μέτρα. 
Η συνολική του περίμετρος εκτιμάται στα 175 μ., Ενώ η μοναδική πύλη εισόδου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, όπου μετά από έναν επιμήκη εσωτερικό διάδρομο, οδηγεί στην πλακόστρωτη τριγωνική αυλή. Στο εσωτερικό, γύρω από την τριγωνική αυλή, υπάρχει μια σειρά από μικρούς τετράπλευρους θολωτούς χώρους, ανοιχτούς στην εσωτερική πλευρά του τοίχου.
https://interreg-cohen.eu/
google page rank