Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Δικαίωση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος •• Απόφαση- χαστούκι του ΣτΕ,στην αλαζονεία της Δεσποτικής εξουσίας

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Σε μία αδικία επτά ετών, η οποία εμπεριείχε έναν ανελέητο διωγμό, διανθισμένο  με ψυχολογική καταπίεση και επίδειξη δεσποτικής ισχύος, ήλθε το Συμβούλιο της Επικρατείας να θέσει ένα δίκαιο τέλος. Δυστυχώς στην εποχή μας ο,τι δεν αντιλαμβάνεται η ίδια η Εκκλησία για να τα μαζέψει και να τα αμβλύνει για να μην την εκθέτουν, έρχεται το ΣτΕ ως θεματοφύλακας της νομιμότητας– και δυστυχώς της κανονικότητας– για να δείξει  τον ορθό δρόμο.
Πρόκειται για την πολύχρονη διαμάχη του Μητροπολίτη Λευκάδος Θεοφίλου με την Μονή Φανερωμένης Λευκάδος, την οποία  ήθελε να καταργήσει ως Μονή, ώστε να  απολέσει το αυτοδιοίκητο που έχει και να την μετατρέψει σε προσκύνημα, άμεσα υπαγόμενο στην Μητρόπολη, ώστε να ελέγχεται απολύτως από αυτήν.
Ο «Εξάψαλμος» από την πρώτη στιγμή συμπαραστάθηκε στον αγώνα της Μονής, δημοσιοποιώντας όλα όσα συνέβαιναν εκεί , σοβαρά και ευτράπελα,καταγγέλλοντας παράλληλα  τους προπηλακιαμούς  και τις απρέπειες που υφίσταντο ο ηγούμενος και οι μοναχοί και μάλιστα παρουσία κόσμου!

Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί από το 2010 και  αφορά στο δικαίωμα της Ιεράς Μονής να εκλέξει αιρετά όργανα διοίκησης (Ηγούμενο και Ηγουμενοσυμβούλιο), κάτι το οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Θεόφιλος, αρνούνταν επικαλούμενος διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες, γιαυτό και προέβη σε μία σειρά πράξεων για να επιβάλλει τη γνώμη του
Η υπόθεση κρίθηκε με την υπ´αριθμ.463/2017 απόφαση του ΣτΕ(τμήμα Γ)- την οποία παρουσιάζουμε κατωτέρω.
Η Μονή Φανερωμένης  για να προστατεύσει το κατοχυρωμένο με ιερούς κανόνες αυτοδιοίκητό της,έκανε αυτή την προσφυγή στο ΣτΕ για να βρεί  το δίκαιό της,αφού η διοίκηση της  Εκκλησίας  είναι πάντα με το μέρος των Ιεραρχών!!
«Η αιτιολογία αυτή, σύμφωνα με τα εκτεθέντα στην προηγούμενη σκέψη(της Ι.Μητρόπολης)δεν είναι νόμιμη, διότι, εφόσον η αιτούσα Ι.Μ. ζήτησε τον ορισμό (τρίτου) μέλους εφορευτικής επιτροπής από το Μητροπολίτη, για την διεξαγωγή των επίμαχων εκλογών, επικαλούμενη τη συνδρομή των κατά νόμο προϋποθέσεων από την άποψη του αριθμού και της εν γένει νόμιμης συγκρότησης της μοναχικής αδελφότητας για την ανάδειξη αιρετού ηγουμένου και ηγουμενοσυμβουλίου, ο ως άνω Μητροπολίτης ήταν υποχρεωμένος να εξετάσει το αίτημα και εφόσον, κατά την αιτιολογημένη κρίση του, συνέτρεχαν οι ως άνω προϋποθέσεις, όφειλε και να το αποδεχθεί, προκειμένου να διενεργηθεί νομότυπα η εκλογή, από τριμελή εφορευτική επιτροπή» – αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική απόφαση.
Η απόφαση αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Λευκάδος αρνούμενος να πράξει τα νόμιμα παραβίασε τις κείμενες διατάξεις.
Για το λόγο αυτό το ΣτΕ ακύρωσε όλες τις σχετικές πράξεις του Μητροπολίτη και του παρήγγειλε  να ενεργήσει τα νόμιμα με σκοπό τη ΝΟΜΙΜΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΙΡΕΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, εφόσον διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου.
Πρόκειται για μια απόφαση κόλαφος, η οποία δικαιώνει τον δικαστικό αγώνα χρόνων της Μονής Φανερωμένης,κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητό της,αφηνοντάς την παράλληλα να συνεχίσει το  σημαντικό  έργο που επιτελεί- πνευματικό, κοινωνικό και φιλάνθρωπο.Δημοσιεύουμε κατωτέρω το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ.













exapsalmos
google page rank