Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Μόνο ΟΠΕΚΕΠΕ και Κέντρα Υποδοχής, στη διαβούλευση η απόφαση για ΟΣΔΕ

Εντός των επόμενων ωρών δίνεται στη δημοσιότητα η απόφαση για το ΟΣΔΕ και την οργάνωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων από τους δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων παραγωγούς.
 Η απόφαση βάζει οριστικά τέλος στις παραδοξότητες που είχαν καλλιεργηθεί αυτά τα χρόνια με το Φορέα Συντονισμού να υποκαθιστά το ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να κερδοσκοπεί εις βάρος των αγροτών. 
Με βάση την απόφαση, από ‘δω και στο εξής: - Θα υπάρχει μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (πρώην πύλες Α’). Αντίθετα καταργούνται στην πράξη οι φορείς Β’ και φυσικά ο Φορέας Συντονισμού του έργου των δηλώσεων. - Συγκροτείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου της όλης διαδικασίας, προκειμένου να υποβάλει προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. 

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται πράξη η δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ότι «το ΟΣΔΕ επιστρέφει σπίτι του», ενώ απελευθερώνεται σταδιακά η διαδικασία, είτε για απευθείας ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης από τους ίδιους τους υπόχρεους, είτε για ελεύθερη επιλογή του φορέα (γεωπόνου, μελετητή ή απλού λογιστή) που θα διευκολύνει την κατάσταση. 
Σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η ηλεκτρονική βάση και οι πύλες για την υποβολή των δηλώσεων θα είναι ανοικτές από την Τετάρτη 15 Μαρτίου και αν αυτό συμβεί, θα είναι επίσης η πρώτη φορά που οι δηλώσεις ξεκινούν κάπως έγκαιρα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να οργανώσουν αποτελεσματικότερα την κατάσταση. 
Αυτά σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο και τις οργανωτικές δομές. Από κει και πέρα, στα χωρία μεταξύ των ΚΥΔ (Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων) γίνεται στην κυριολεξία σφαγή. Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται περί τις 280 πύλες - ΚΥΔ, οι οποίες ανήκουν είτε σε ιδιώτες γεωπόνους – μελετητές, είτε σε συνεταιριστικές οργανώσεις, είτε στα υπολείμματα του Φορέα Συντονισμού. 
Ο τελευταίος επιχειρεί με «αντίσκηνα» σε κάθε χωριό να αντικαταστήσει τις απώλειες εσόδων από το ρόλο που είχε ως συντονιστής, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Ακόμα και τα παλιότερα σημεία υποδοχής δηλώσεων (ΚΕΑ) δείχνουν να διεμβολίζονται, είτε από παραδοσιακά συνεταιριστικά κέντρα, είτε από αξιόλογα γεωπονικά – μελετητικά γραφεία που διαθέτουν πύλη, είτε και από την διασπορά δυνάμεων που επιχειρεί πανελλαδικά σε κρίσιμες αγροτικές περιοχές η ΕΑΣ Αγρινίου και μέσω του δικτύου ΑΓΡΟΓΕΝΕΣΙΣ. 
agronews.gr



google page rank