Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Θέλετε να αποκτήσετε αγόρι τότε πάρτε σερνικοβότανο η σερνικοχόρτη αυτό είναι το φυτό που σας παρουσιάσαμε στον διαγωνισμό μας και οι νικητές κερδίζουν βιβλία.

Φυτό που το συναντάμε και στην περιοχή μας είναι το λεγόμενο σερνικοβότανο η σερκοχόρτη ή ορχιδέα και πολλοί πιστεύουν που έχουν πολλά κορίτσια πως αν το πάρουν θα κάνουν αγόρια.
 Το όνομα του φυτού συνδέεται άρρηκτα μ’ αυτό το οποίο ηχητικά μας προϊδεάζει, δηλαδή με τους όρχεις του ανδρός. Το δε υστερόθεμα, δηλαδή το –δεα, προέρχεται μάλλον απ’ το –θέα, όπου λόγω τ, δ, θ μετατρέπεται το θήτα σε δέλτα και έτσι προκύπτει από το θέα- δέα. Άρ Κατ’ αρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για ένα φυτό, αλλά για μια τεράστια οικογένεια φυτών, η οποία περιγράφεται με το όνομα Ορχιδίδες; ή Ορχεΐδες. Η λατινική ονομασία, είναι εκλατινισμός του Ελληνικού ονόματος, δηλαδή Orchidaceae  και μ’ αυτήν την εκλατινισμένη Ελληνική ονομασία η Ορχιδέα είναι γνωστή σε διεθνές επίπεδο. Orchidaceae είναι η λεγόμενη επιστημονική ονομασία της οικογένειας αλλά και του φυτού της Ορχιδέας.
Πράγματι, αν καταφέρουμε να εξάγουμε απ’ την Γη ένα ακέραιο φυτό τότε θα διαπιστώσουμε ότι αντί για ρίζα φέρει δύο περίπου ισομεγέθεις κονδύλους, οι οποίοι μοιάζουν με όρχεις. Βέβαια δεν έχουν όλα τα φυτά της οικογένειας των Ορχεϊδών, κονδυλώδη ριζώματα που να μοιάζουν με όρχεις, όμως τα φυτά που έχουν αυτούς τους όρχεις είναι τα τυπικά της οικογένειας.
Η λαϊκή ονομασία του φυτού είναι σερνικοβότανο, ονομασία η οποία προφανώς απορρέει απ’ την εικόνα των όρχεων που θυμίζουν οι ρίζες του φυτού. Εξ’ αιτίας του ονόματος σερνικοβότανο έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η κατανάλωση των κονδυλωμάτων που μοιάζουν με όρχεις μπορεί να ευνοήσει την γέννηση αρσενικών παιδιών.
Στην περιοχή μας όπως και σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας πολλοί πίστευαν ότι έλεγαν οι γιαγιάδες και το έδιναν στα αγόρια τους όταν οι οικογένειες τους αποκτούσαν όλο κορίτσια για να αποκτήσουν σερνικά.
Πάντως ακόμα το χρησιμοποιούν και στις μέρες μας και πολλοί επιμένουν πως φέρνει αποτελέσματα δίνοντάς το σερνικοχόρτη για να κάνουν αγόρια.  
Άσχετα που στο τέλος αποκτούν πάλι κορίτσια.
Οι δέκα πρώτοι νικητές κερδίζουν τα βιβλία μας που θα τους σταλούν ταχυδρομικώς. 


google page rank