Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ     
   Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας 
 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                           
                               


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη
Θέμα:  Δασικοί Χάρτες
Κύριε Υπουργέ,
Μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών κατόπιν ελέγχου και θεώρησής τους από τις αρμόδιες Δ/νσεις Δασών, προκύπτουν πολλαπλά και σοβαρότατα προβλήματα τα οποία αφενός επιβαρύνουν οικονομικά εκατομμύρια Ελλήνων και αφετέρου απειλούν ευθέως την ιδιωτική ακίνητη περιουσία τους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δεκάδες δημοσιεύματα, αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούνται εδώ και τρεις γενιές, χαρακτηρίζονται στους αναρτηθέντες Δασικούς Χάρτες ως δασικές, με αποτέλεσμα καταρχήν να δεσμεύεται η χρήση τους και στο μέλλον η απαγόρευση της καλλιέργειά τους!  Αλλά και μεταγενέστερα στο πλαίσιο της υλοποίησης του κτηματολογίου να διεκδικείται η κυριότητα της ιδιοκτησίας τους από το Ελληνικό Δημόσιο.
Επιπλέον, προκύπτει μείζον θέμα με τις κοινοτικές ενισχύσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μας μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ για αυτές τις εκτάσεις και απειλείται η διακοπή των επιδοτήσεων και πολύ πιθανόν και να απαιτηθεί η επιστροφή τους αναδρομικά.  Ουσιαστικά, καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας της Χώρας.
Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα εξόφθαλμα σφάλματα λόγω προχειρότητας ή συνειδητής τακτικής των δασικών υπηρεσιών, που προέκυψαν κατά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων άλλης μορφής (αγροτικές, κτίρια, εγκαταστάσεις, κ.λπ.), ως αναδασωτέες (ακόμη χειρότερα δηλ.) ενώ έπρεπε να εξαιρούνται.
 
Διαφαίνεται δηλαδή, ότι οι Δασικοί Χάρτες έτσι όπως μαζικά άρχισαν να αναρτώνται άνευ προσεκτικής και σοβαρής προμελέτης κυρίως των συνεπειών που επιφέρουν, με ασφυκτικές προθεσμίες ανάρτησης και υποβολής αντιρρήσεων, και υπέρογκων τελών και τιμήματος εξαγοράς των αγροτικών εκτάσεων (1/3 της αντικειμενικής αξίας + περιβαλλοντικό τέλος) σε περίοδο οικονομικής κρίσης, έρχονται να αποτελειώσουν τον πρωτογενή τομέα της Χώρας και να υφαρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων αφού τα ακίνητα όντας σε καθεστώς αντιρρήσεων ή δικαστικών διεκδικήσεων έναντι του Δημοσίου, θα δεσμεύονται ιδιοκτησιακά έως τις τελεσίδικες αποφάσεις, ΔΕΝ θα μεταβιβάζονται, ΔΕΝ θα κληρονομούνται, ΔΕΝ θα επιδοτούνται για οποιαδήποτε γεωργική χρήση και μεγάλο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας θα καταλήξει στην πλήρη κυριότητα του Δημοσίου, είτε λόγω μη υποβολής αντιρρήσεων λόγω άγνοιας, είτε λόγω έλλειψης παλαιών τίτλων κυριότητας, είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής των υπέρογκων παράβολων.
Ενώ οι Δασικοί Χάρτες είναι αναγνωρισμένα ένα θεσμικό εργαλείο για τη χάραξη αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, διευκόλυνσης και ασφάλειας συναλλαγών γης και υλοποίησης επενδύσεων αλλά και προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, στις περιοχές που έχει γίνει ήδη η ανάρτηση, θα καταστούν πρακτικά ένα αποσπασματικό και προβληματικό εγχείρημα λόγω της καταστροφικής πολιτικής σας να ψηφίστε το σχετικό νόμο βεβιασμένα, κυριολεκτικά μνημείο προχειρότητας με αποτέλεσμα να απαιτείται πλήθος αναδρομικών ερμηνευτικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων με τις οποίες το Υπουργείο σας θα κληθεί να διευκρινίσει και να ερμηνεύσει τις παραλείψεις και τα σφάλματα που εντοπίσθηκαν.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1.  Τι πρόκειται να πράξετε για τις ανέκαθεν γεωργικές εκτάσεις (μη δασικές εκτάσεις) που κηρύχθηκαν εσφαλμένα ως αναδασωτέες:  Γιατί με την πρόσφατη εγκύκλιό σας στις Δασικές Υπηρεσίες μιλάτε για αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων!  Ποιος εγγυάται ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες διορθώσεις;  Γιατί δεν το κάνετε τώρα;
2.    Τι πρόκειται να πράξετε για τις γεωργικές εκτάσεις που έχουν ενταχθεί στις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και χαρακτηρίζονται ως δασικές στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες: Θα τις εξαιρέσετε; Θα μειώστε τα υπέρογκα ποσά εξαγοράς τους:  Θα κάνουν αντιρρήσεις οι πολίτες για τις εκτάσεις αυτές;  Θα επιβαρυνθούν και με τέλη υποβολής αντιρρήσεων οι ιδιοκτήτες τους;
3.  Δεδομένων των ασφυκτικών προθεσμιών που έχετε θεσπίσει για την υποβολή των αντιρρήσεων, για τις οποίες δεν έχετε εκφράσει ακόμη πρόθεση παράτασης, πότε έχετε σκοπό να ενημερώσετε τους πολίτες για τα ως άνω θέματα;

Αθήνα, 10-3-2017
Ο Ερωτών Βουλευτής
Καραγκούνης Κωνσταντίνος


google page rank