Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Μαραθώνιος 2016: Νικητής ο Κενυάτης Λούκα Ρότιτς Λουμπουάν. Μαραθώνιος 2016: Χριστόφορος Μερούσης, ο Έλληνας που τερμάτισε πρώτος

Ο Κενυάτης Λούκα Ρότις Λουμπουάν έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που διεξήχθη την Κυριακή, με τη συμμετοχή 50.000 δρομέων, που ταξίδεψαν ως την ελληνική πρωτεύουσα από 105 χώρες.
Η διεξαγωγή του φετινού Μαραθωνίου είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται 120 χρόνια από τον πρώτο Μαραθώνιο και την έναρξη των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και 70 χρόνια από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.
Ο Λούκα Ρότιτς Λουμπουάν τερμάτισε πρώτος σε 2:12:49, επίδοση που αποτελεί τον 15ο καλύτερο χρόνο, ενώ από ελληνικής πλευράς πρώτος τερμάτισε ο Χριστόφορος Μερούσης (8ος συνολικά).
Η πρώτη γυναίκα που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού είναι η Νάνσι Αρουσέι με χρόνο 02:38:13, ενώ από ελληνικής πλευράς πρώτη έκοψε το νήμα η Ράνια Ρεμπούλη με χρόνο 02:49:24..
Λίγο πριν τον τερματισμό του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, έγινε εκδήλωση, με τη συμμετοχή των Ελλήνων Ολυμπιονικών του Ρίο, Λευτέρη Πετρούνια, Σπύρου Γιαννιώτη και Άννας Κορακάκη.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων, στους οποίους συμμετείχε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι κούρσες των 5 και 10 χιλιομέτρων. Πρώτος στον αγώνα 5 χλμ αναδείχθηκε ο Χρήστος Καλλίας, με επίσημο χρόνο 14:49 και ρεκόρ διαδρομής, δεύτερος με 15.08 ο Ιταλός Αντέμε Κουνέο, και τρίτος ο Κώστας Νακόπουλος, με 15.13.
Στις γυναίκες η Ελευθερία Πετρουλάκη πέρασε πρώτη τη γραμμή του τερματισμού με 17.10, ακολουθούμενη από την Ελένη Φιλάνδρα (17.45), ενώ τρίτη ήταν η Ανθή Κυριακοπούλου με 18.14.
Νικητής στην διαδρομή των 10 χιλιομέτρων είναι ο Χρήστος Μπουντούλης και νικήτρια, για μια Πέμπτη συνεχή φορά, η Αναστασία Καρακατσάνη. Δεύτερη ήταν η Εσθονή Λίλι Λούικ από την Εσθονία, η οποία έτρεξε στον αγώνα μαζί με τις δύο αδελφές της Λέιλα και Λίνα. Το χαρακτηριστικό είναι ότι είναι τρίδυμες αδελφές με την ίδια αγάπη για το τρέξιμο, που τις οδήγησε άλλωστε και τις τρεις να μετάσχουν τον Αύγουστο και στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
Το χειροκρότημα του κόσμου κέρδισαν όλοι οι συμμετέχοντες, με εξαίρεση εκείνους που κατάφεραν να τερματίσουν έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες, όπως η κοπέλα της παρακάτω φωτογραφίας, που τερμάτισε καταχειροκροτούμενη από τους θεατές που βρίσκονταν στο Καλλιμάρμαρο
Ο Χριστόφορος Μερούσης ήταν ο Έλληνας που έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο

Ο 34χρονος δρομέας από την Χίο, μπήκε στο Καλλιμάρμαρο έχοντας καλύψει την απόσταση των 42.195 χιλιόμετρων σε 2:24:56, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους θεατές, ενώ ο ίδιος πανηγύρισε την επιτυχία του αγκαλιά με τον γιο του.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Χριστόφορος Μερούσης τερματίζει πρώτος –από ελληνικής πλευράς- στον Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά η τέταρτη συνεχόμενη, γεγονός που τον καθιστά ρέκορντμαν, αφού ξεπέρασε τις τρεις σερί νίκες του Νίκου Πολιά.
Ο Χριστόφορος Μερούσης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό από τα γήπεδα του μπάσκετ, τα οποία εγκατέλειψε σε ηλικία 15 χρονών για να ασχοληθεί με τον στίβο, όπου έμελλε να πρωταγωνιστήσει σε κάθε κατηγορία που αγωνίζονταν, από τους παίδες ως τους άνδρες.
Ξεκίνησε με τους δρόμους στίβου με φυσικά εμπόδια (3χλμ στιπλ), όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος το 2003, ενώ δύο χρόνια αργότερα κέρδιζε την πρωτιά και στον ανώμαλο δρόμο.
Το ρεκόρ του στα 3χλμ στιπλ είναι 8:44.70, το 2002, ενώ κατέχει ακόμη το ρεκόρ 14:24.12 στα 5000μ από το 2002 και 29:47.64 στα 10.000μ από το 2003.
google page rank