Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Οι Αλβανοί στρατολογήθηκαν στον ιταλικό στρατό με στόχο την εισβολή στην Ελλάδα. Το αντάλλαγμα θα ήταν ελληνικές περιουσίες στη Θεσπρωτία. Τι δείχνουν οι απόρρητες αναφορές...

Τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1942 τέσσερις Έλληνες και δέκα Άγγλοι συμμετέχουν σε μία από τις πιο δύσκολες και επιτυχημένες επιχειρήσεις εναντίον των Ιταλών στη Ρόδο. Είναι η επιχείρηση Anglo κατά την οποία πολλά εχθρικά αεροσκάφη καταστράφηκαν σε δύο αεροδρόμια του νησιού. 
Η επιχείρηση ίσως να μην είχε πετύχει αν δεν συμμετείχαν δύο Ροδίτες, ο Νικόλας Σάββας και ο Γεώργιος Κυρμιχάλης οι οποίοι μαζί με άλλους νησιώτες οδήγησαν τους κομάντος στους στόχους τους. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Νοέμβριο του ΄41, οι δύο νεαροί έκλεψαν μια βάρκα και διέφυγαν στην Τουρκία. 
Μετά από τρεις μήνες έφτασαν τον Φλεβάρη στο Χαλέπι της Συρίας, όπου κατετάγησαν στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής. Οι Άγγλοι τότε σχεδίαζαν μια καταδρομή στα αεροδρόμια της Ρόδου. 
Βλέποντας τα παιδιά που μόλις είχαν έρθει από το νησί, θεώρησαν ότι θα ήταν πολύτιμοι οδηγοί στην επιχείρησή τους. Τους ζήτησαν να συμμετάσχουν στην αποστολή και τους προειδοποίησαν ότι αν συλλαμβάνονταν θα αντιμετώπιζαν την θανατική ποινή. 
Οι νεαροί τους απάντησαν ότι γνώριζαν τον κίνδυνο, αλλά ωστόσο επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση. ... 
Το ντοκουμέντο φέρει ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 1940 παραμονές της Ιταλικής 
εισβολής στην Ελλάδα. Ο Αστυνομικός Διοικητής
 Θεσπρωτίας ενημερώνει  την Αθήνα για 
τις κινήσεις του ιταλού πρόξενου στα Ιωάννινα
 και τις επαφές του με την ηγεσία των Αλβανοτσάμηδων.... 
Το σχέδιο δολιοφθοράς 
Σε μυστικό του υπόμνημα, ο Τζακομόνι γράφει στον Μπενίνι: «προετοιμάζω αλβανικά στοιχεία, εξακριβωμένα θαρραλέα, ειδικά Τσαμουριώτες, τα οποία θα έχουν ως αποστολή να εισέλθουν κρυφά στο ελληνικό έδαφος και εκεί, την ώρα που θα επιτεθεί ο στρατός μας, θα διαπράξουν με τη βοήθεια των πέρα από τα σύνορα φίλων τους τις παρακάτω πράξεις: καταστροφή τηλεγραφικών και τηλεφωνικών συρμάτων, εξάλειψη των φυλακίων και των παρατηρητηρίων κατά μήκος των συνοριακών γραμμών». 
Ο ιταλός στρατηγός Βισκόντι Πράσκα είχε ήδη αναθέσει σε ειδικούς αξιωματικούς, συνοδευόμενους από αλβανούς οδηγούς, να εκτελούν αναγνωρίσεις στα σύνορα. Σύμφωνα με τη διαταγή, έπρεπε να οργανωθούν ειδικά τμήματα αποτελούμενα κυρίως από Αλβανούς που θα συνοδεύονταν μόνο από Ιταλούς. Τα τμήματα θα ήταν επιφορτισμένα με την εξουδετέρωση των μεμονωμένων ελλήνων σκοπών και με την καταστροφή των τηλεφωνικών γραμμών. 
Οι κινήσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες. Το ελληνικό καθεστώς γνώριζε καλά αυτά τα σχέδια. Αν όχι με ακρίβεια, σίγουρα σε γενικές γραμμές. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούσαν ασταμάτητα από κάθε κατεύθυνση. 
Οι Ιταλοί, αν και προετοιμάζονταν πυρετωδώς, τηρούσαν σιγήν ιχθύος. Επτά ημέρες πριν από την επίθεση σταμάτησαν κάθε πρόκληση και παρίσταναν τους φιλήσυχους γείτονες που απλά είχαν καταλάβει τη χώρα που συνόρευε με την Ελλάδα και της είχαν υποσχεθεί ελληνικά εδάφη! Σιωπητήριο επικρατούσε και στις ελληνικές εφημερίδες. 
Ο Μεταξάς είχε δώσει εντολή να μη δημοσιεύεται καμία πληροφορία στον ελληνικό Τύπο για να μην μάθουν οι Ιταλοί ότι προετοιμαζόταν σιωπηλά για την επίθεση που θα δεχόταν η Ελλάδα επτά ημέρες αργότερα. 
Η επιστράτευση έγινε με άκρα μυστικότητα και ατομικές ειδοποιήσεις στα σπίτια των έφεδρων. Σταδιακά έφθαναν στα σύνορα και εκπαιδεύονταν για τον πόλεμο, ενώ οι Ιταλοί πίστευαν ότι θα πιάσουν την Ελλάδα στον ύπνο. 
Ο Μουσολίνι ετοίμαζε τις λεπτομέρειες για την παρέλαση στην Αθήνα, όταν θα είχε ολοκληρώσει την κατάληψη της χώρας…... 

mixanitouxronou.gr
google page rank