Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Γεώργιος Μαυρομμάτης απο την Κατούνα: Ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός που έπεσε στην πρώτη γραμμή στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (επετειακό αφιέρωμα)


Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, και επ' ευκαιρίας της επετείου της έναρξης του νικηφόρου Ελληνοΐταλικού πολέμου του 1940-41, αναφέρουμε σήμερα τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Γεώργιο Μαυρομμάτη του 39ου Συντάγματος Ευζώνων της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου. 
Ο Μαυρομάτης Γεώργιος του Ιωάννη. Έφεδρος ανθυπολοχαγός. 
Γεννήθηκε στην Κατούνα το 1917. 
Ήταν αξιωματικός του 39ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα Γκόλικο, ΝΑ  του Τεπελενίου, στις 9 Μαρτίου 1941 υπερασπιζόμενος την πατρίδα στην πρώτη γραμμή.  Ήταν ένα από τα παλικάρια που άφησαν τα κόκαλά τους σκορπισμένα στα απόκρημνα βουνά και τα φαράγγια της Ηπείρου. Γι' αυτούς  αυτούς δεν άναψε κανένας καντηλάκι τότε μιας και τα οστά τους δεν είχαν βρεθεί ή βρίσκονταν σε κάνα από τα σιωπηρά νεκροταφεία που για χρόνια βορειοηπειρώτισσες γερόντισσες τους άναβαν κρυφά κανένα καντηλάκι.
Στο παλιό Νεκροταφειο Κατούνας βρίσκεται η προτομή του Γιώργου Μαυρομμάτη σε έναν από τους οικογενειακούς τάφους των Μαυρομματαίων.


Ένα βιβλίο με τίτλο "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ...ΕΚΕΙΝΑ" που το έγραψε ο Δημήτριος κ. Κωταντούλας και το αφιέρωσε στον συγχωριανό μας Μαυρομμάτη Γεώργιο του Ιωάννη που έπεσε στην πρώτη γραμμή στο Αλβανικό μέτωπο, αναφέρεται με λεπτομέρειες στον αγώνα ενάντια των φασιστών εισβολέων και το θάνατο του Ανθυπολοχαγού μας. 

Το βιβλίο έχει 355 σελίδες και κάνει αναφορά και στον ίδιο τον συγγραφέα, όπως και σε πολλούς άλλους που έδωσαν τον αγώνα για την Πατρίδα.

Ξεκινά με τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και το Αλβανικό μέτωπο, στο δεύτερο μέρος κάνει αναφορά για την Εθνική Αντίσταση και την ένταξή του στον ΕΛΑΣ. Ονομαστικοί κατάλογοι αντιστασιακών, μάχες κατά των Γερμανών, απελευθέρωση και εμφύλιος. 

Ένα βιβλίο που τελειώνει με την διδασκαλική ιστορία του. 

Ο κ. Δημήτριος Κωταντούλας έφυγε απ' τη ζωή πριν μερικά χρόνια και σήμερα κάνουμε αναφορά γι' αυτόν όπως και για τον συγχωριανό μας Γεώργιο Μαυρομμάτη, σαν φόρο τιμής για τον αγώνα που έδωσαν ενάντια των κατακτητών. 

ΔΕΙΤΕ: ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ














ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank