Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ιερούργησε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, όπου κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης τον κ. Μιχαήλ Καλλιάφα.
Ο ευλαβέστατος νέος διάκονος έλαβε το όνομα Αμβρόσιος προς τιμήν του Αγίου Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακός φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ενώ επί σειρά ετών διακονούσε το ιερό αναλόγιο και το κατηχητικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. 
Κατά την προσφώνησή του, ο π. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στο μέγα υπούργημα της Ιερωσύνης και ιδιαίτερα στο έργο του διακόνου που ομοιάζει με το αγγελικό και αρχαγγελικό έργο. Ζήτησε τις ευχές και τις προσευχές του Επισκόπου, των πρεσβυτέρων και του ευσεβούς λαού για να αξιωθεί ακατακρίτως να διακονήσει το ιερό θυσιαστήριο, όπου «θύεται ο Αμνός του Θεού». Επίσης ευχαρίστησε με ευγνωμοσύνη τους γονείς του και όλους όσους στάθηκαν δίπλα του και τον προετοίμασαν για την σημερινή ημέρα.
«Ευρισκόμενος ήδη προ των θυρών του Ιερού Βήματος, του Ιερού Ναού τούτου, και αναλογιζόμενος το μέγεθος, την αξία και το μεγαλείο της Ιεροσύνης, αναμετρώ τις λιγοστές μου δυνάμεις, και δειλιώ για το τόλμημα του εγχειρήματος. Φέρνω στο νου μου τα λόγια της ευχής: «το γαρ διακονείν σοι μέγα και φοβερόν και αυταίς ταις επουρανίαις δυνάμεσιν» και τρέμω για την αναξιότητά μου. …Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι, προσευχητικώς να τον παρακαλέσω για το Έλεος της Ευσπλαχνίας Του και να ελπίσω στη Θεία Χάρη Του», τόνισε ὁ νέος Διάκονος.
Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, λαμβάνοντας αφορμή από το όνομα που έδωσε στον νέο διάκονο, αναφέρθηκε στο έργο του Αγίου Αμβροσίου και τον προέτρεψε να μιμηθεί την πίστη, την θεολογία και την καθαρότητα του Αγίου Αμβροσίου. Επίσης ευχήθηκε να αξιωθεί ο νέος διάκονος, καλλιεργώντας αυτές τις αρετές, όταν θα αντικρύσει τον Κύριο της Δόξης να ακούσει από Εκείνον το «ευ δούλε αγαθέ και πιστέ είσελθε εις την χαρά του Κυρίου σου». 
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη το νέο διάκονο για την απόφασή του να ακολουθήσει την ιερατική του κλίση, επισημαίνοντάς του να εμπιστεύεται απόλυτα την πρόνοια του Θεού που ποτέ δεν θα τον εγκαταλείψει. Τόνισε επίσης ότι όλοι θα είναι δίπλα του στηρίζοντας την ιερατική του διακονία με κάθε τρόπο. Ενώ ευχαρίστησε και συνεχάρη τους γονείς του νέου διακόνου που προσέφεραν ένα από τα παιδιά τους στην διακονία της Εκκλησίας και παρότρυνε και άλλους νέους να μιμηθούν το παράδειγμα του νέου κληρικού.















google page rank