Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Χαράλαμπος Καλός:” Οί δήμοι έχουν την δυνατότητα συμμετοχής τους σε ΦΟΣΔΑ όμορης περιφέρειας.”

Σημαντική ενημέρωση αναφορικά με την δυνατότητα που έχουν οι όμοροι δήμοι να συστήσουν έναν φορέα διαχείρισης έκανε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, με αφορμή την ψήφιση τροπολογίας στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Όπως είπε αυτή η τροπολογία είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, “καθώς θα κληθούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουμε απόφαση σχετικά με αυτή τη δυνατότητα που έχουμε, καθώς οι δήμοι μπορεί να επιλέγουν τη συμμετοχή τους σε ΦΟΣΔΑ όμορης περιφέρειας, κάτι που επί Κλεισθένη δεν προβλέπονταν.
Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις εκτός από την ομορότητα, είναι να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, την συμμετοχή του δήμου μόνο σε ενα ΦΟΣΔΑ, πρόβλεψη για έναν μόνο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων και τουλάχιστον μία μονάδα βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων ή άλλο έργο η υποδομή έτσι ώστε να ολοκληρώνεται εντός των ορίων του ΦΟΣΔΑ η διαχείριση των αποβλήτων.
Με αφορμή την ανακοίνωση προοπτικής να γίνει συνεργασία μέσω ΦΟΣΔΑ με τον Δήμο Λευκάδας και τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, ο Θεόδωρος Σολδάτος θέλησε να μάθει αν έχει υπάρξει μία ζύμωση με τη γειτονική περιοχή και αν έχουν υπάρξει προσεγγίσεις με την ευρύτερη Αιτωλοακαρνανία και κυρίως με το Αγρίνιο για την περίπτωση που μείνει ένας ΦΟΣΔΑ στην Αιτωλοακαρνανία, ή απλά πηγαίνουμε στην κατεύθυνση συνεργασίας με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, χωρίς να έχουμε εξετάσει το δεύτερο ενδεχόμενο και να συγκρίνουμε την αυτό που μας συμφέρει.
Στην απάντηση του ο δήμαρχος Λευκάδας απάντησε ότι για αυτό το λόγο θα δοθεί η δυνατότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αναλύσουμε την κατάσταση και να τοποθετηθούμε όλοι επί αυτού.
Προφανώς και επειδή θεωρούμε ότι λειτουργούμε υπεύθυνα έχουμε εξετάσει κάθε δυνατή επιλογή. Εκείνο το οποίο έγινε σαφές είναι ότι μας δίνεται πλέον και αυτή η δυνατότητα, δυνατότητα την οποία δεν είχαμε μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας.
www.lefkadatoday.gr
google page rank