Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ: Με μεγάλη συγκίνηση τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Δεκανέα Τσούκα Δημήτριου που έπεσε στην Κύπρο (Μερος Α)

Συγκινητική ατμόσφαιρα σήμερα στο Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας. 
Σήμερα Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας τίμησε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του , στο Μοναστηράκι τον Ήρωα Δεκανέα Τσούκα Δημήτριο 
Η προτομή κατασκευάστηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και ο στύλος με την επιγραφή και την διαμόρφωση του χώρου κατασκευάστηκε από τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας.
Την Προτομή φιλοτεχνήθηκε ο γλύπτης Γεώργιος Παλαμάρης. 
Ο Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος το έτος 1963 κατατάχθηκε ως οπλίτης στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Βαρέων Όπλων Πεζικού και το έτος 1964 μετατέθηκε στην ΕΛΔΥΚ (501 ΤΠ)
Την 03 Φεβρουαρίου 1965 εξήλθε στην πόλη της Λευκωσίας και συνελήφθη από τουρκοκύπριους και οδηγήθηκε στον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας και έκτοτε αγνοείτο η τύχη του.
Προήχθη στο βαθμό του Δεκανέα από 03 Φεβρουαρίου 1965 .
Την 05 Αυγούστου 2013 κατόπιν εγγράφου του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοούμενων γνωστοποιήθηκε η ταυτοποίηση των λειψάνων του παραπάνω Δεκανέα.
Την 19 Ιανουαρίου 2016 επαναπατρίστηκαν τα λείψανα του εν λόγω Δεκανέα και την 28 Ιανουαρίου 2016 ενταφιάστηκαν στο χωριό Μοναστηράκι Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας
Ο στρατιώτης Τσούκας Δ. κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Κύπρο και συγκεκριμένα στις 03/02/1965 εξήλθε στην πόλη της Λευκωσίας και συνελήφθη από τουρκοκύπριους και οδηγήθηκε στον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας και έκτοτε αγνοείτο η τύχη του.
Την 19 Ιανουαρίου 2016 επαναπατρίστηκαν τα λείψανα του εν λόγω Δεκανέα και την 28 Ιανουαρίου 2016 ενταφιάστηκαν στο χωριό Μοναστηράκι Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας
Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης
Σήμερα Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για την γιορτή του Αγίου Δημήτριου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Στρατιώτη Τσούκα Δημήτριου .
Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση (απο τους ιερείς Χρήστο Βέττα- Θεόδωρο Κτίστη)στον εξωτερικό χώρο της Κοινότητας Μοναστηρακίου που στήθηκε η προτομή. Στην συνέχεια έγινε το Προσκλητήριο Νεκρού Ήρωα και τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον Δήμαρχο Γεώργιο Αποστολάκη, ακολούθησε η παράδοση της σημαίας στην Οικογένεια του Ήρωα στον αδελφό του Γεώργιο Τσούκα. Ακολούθησαν ομιλίες από τον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας Γεώργιο Αποστολάκη, από τον πρόεδρο της κοινότητας Μοναστηρακίου Μιχάλη Καλαντζή και από την οικογένεια του Ήρωα ο αδελφός του Γεώργιος Τσούκας.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους:
Εκπρόσωπο του Γενικό Επιτελείο Στρατού 
Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιο Αποστολάκη 
Τον Αιτωλοακαρνάνα Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο 
Τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μοναστηρακίου Μιχάλη Καλαντζή
Τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και ανάπτυξης του Δήμου Παντελή Αποστολάκη.
Τον εφημέριο του Μοναστηρακίου π. Θεόδωρο Κτίστη. 
Από το Αστυνομικό Τμημα Ακτίου-Βόνιτσας η κα Παλιογιάννη,
Από την Οικογένεια του ήρωα δεκανέα ο Κωνσταντίνος Τσούκας, ο Γεώργιος Τσούκας και η Θεοδώρα Τσούκα.
Στην συνέχεια ενός λεπτού σιγή ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την πάντα του Στρατού, ενώ το άγημα παρουσίαζε όπλα και στο τέλος αποχώρησε με παρέλαση.




























































ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ
google page rank