Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ενιαία ενίσχυση: Εβδομάδα πληρωμής για τις αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετοιμάζεται για τη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης (αγροτικές επιδοτήσεις 2019). Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αρχίσει να βάζει τα λεφτά για τους αγρότες από το απόγευμα της Τετάρτης.
Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή για όλες τις τράπεζες και τα χρήμαατα να είναι διαθέσιμα για τους δικαιούχους.
Το πιο πιθανό είναι τα χρήματα του 70% της βασικής να είναι διαθέσιμα σε όλες τις τράπεζες έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου το αργότερο.
Αυτό θα γίνει αν η πληρωμή γίνει τελικά στις 23 Οκτωβρίου.
Για πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 23 Οκτωβρίου έκανε λόγο και ο Γιάννης Πάζιος αν. Γενικός Διευθυντής Ένωσης Μεσσηνία. Όπως είπε ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσανατολιζεται για πληρωμή στις 23 Οκτωβρίου, Τετάρτη το απόγευμα.
Μετά μπαίνει σε τροχιά πληρωμής η εξισωτική αποζημίωση του 2019 όπως έγκαιρα γράψαμε, ενώ από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου πρόκειται να πληρωθούν στους παραγωγούς το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα και τα χρήματα για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.
Ακολούθως το σχετικό πλάνο λέει έναρξη πληρωμών για τα Βιολογικά του 2019 (προκαταβολή), εντός Νοεμβρίου, σε καμιά περίπτωση όμως πριν τις 20 του μήνα.
Την πληροφορία ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει από τον ΕΛΓΑ το έμβασμα για την αποπληρωμή των αποζημιώσεων του 2018 προς τους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας, δηλαδή για την εξόφληση του υπόλοιπου 10% που από πέρυσι «κάνει να παίρνουν» αγρότες και κτηνοτρόφοι που είχαν υποστεί ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, αποκάλυψε στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της «ΚΡΗΤΗ ΤV» και τον Λευτέρη Κουμαντάκη, ο Μύρων Χιλετζάκης.

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, ο κ. Χιλετζάκης έδωσε στο φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία ως προς το ύψος των επιδοτήσεων, που στην Κρήτη θα φτάσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συνολικό ύψος του 1,8 δισ. που θα καταβληθεί συνολικά στους Έλληνες παραγωγούς.


Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει τα χρήματα αυτά μέσα στις επόμενες μέρες, δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου. Αλλά, επειδή συμπίπτει και με τη μεγάλη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, οι πληρωμές μπορεί να πάνε το αργότερο εντός του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου.

Ως προς τον χρόνο καταβολής της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης, ο Μύρων Χιλετζάκης είπε: «Οι επιδοτήσεις θα ξεκινήσουν να πληρώνονται την ερχόμενη Τετάρτη 23 του μήνα από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Τότε θα ξεκινήσει η Τράπεζα Πειραιώς να πιστώνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς».

Εν τω µεταξύ, για το αυτονόητο, όπως συµβαίνει κάθε χρόνο και γνωρίζουν καλά οι αγρότες, έσπευσε να διαβεβαιώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πριν από την εθνική µας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου να έχει πιστωθεί και να είναι διαθέσιµη στους λογαριασµούς των δικαιούχων παραγωγών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, που για φέτος ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης». Μάλιστα ο κ. Βορίδης επεσήµανε ότι η εν λόγω πληρωµή θα αφορά και στις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων για όσες αιτήσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μετά τις 22 Οκτωβρίου, και σταδιακά, ξεκινούν οι πληρωµές των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων του 2018 µετά από ενστάσεις. Σύµφωνα µε τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκκρεµότητες αφορούν βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, κοµφούζιο, ζιζανιοκτονία και αυτόχθονες φυλές περσινής χρονιάς.

https://www.dikaiologitika.gr
google page rank