Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Αστακός: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι

Τον δρόμο για την πώληση του λιμανιού του Αστακού και της βιομηχανικής περιοχής ανοίγει η συμφωνία της ΕΤΑΔ με την Alpha Bank, για την αγορά ακινήτου που βρίσκεται στην «καρδιά» της λιμενικής ζώνης. Το πολυετές σίριαλ και οι επενδυτές που δεν ήρθαν
Κοντά σε συμφωνία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την αγορά 110 στρεμμάτων, που βρίσκονται στην «καρδιά» της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Αστακού, βρίσκεται η Alpha BankΑΛΦΑ -1,17%.
Με την ολοκλήρωση της αγοράς θα ανοίξει και ο δρόμος ώστε να προχωρήσει η τράπεζα στην πώληση της Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ, καθώς το «πακέτο» γίνεται πιο ελκυστικό σε υποψήφιους αγοραστές.
Η Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ και άλλες τρεις εταιρείες ελέγχουν και διαχειρίζονται τη ναυτιλιακή ζώνη και τη βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας. Βασικός μέτοχος είναι η ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας, στην οποία συμμετέχει με 71,08% η Alpha BankΑΛΦΑ -1,17% και με 28,92% η Τράπεζα Πειραιώς.
Οι δύο τράπεζες είχαν αποκτήσει το λιμάνι του Αστακού και τη χερσαία ζώνη (εκτός από το οικόπεδο που κατέχει η ΕΤΑΔ) το 2008, όταν κατέρρευσε η τεχνική εταιρεία ΑEΓΕK. Η τελευταία, με τη σειρά της, είχε αποκτήσει το λιμάνι όταν εξαγόρασε τον κατασκευαστικό όμιλο ΜΕΤΩΝ – ΕΤΕΠ των Χρ. Αρφάνη και Ν. Χιόνη.
Διευκολύνεται η πώληση

Η ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας ελέγχει και το 100% της εταιρείας ΑΚΑΠΟΡΤ ΑΕ που λειτουργεί το λιμάνι και είχε πέρυσι κύκλο εργασιών που πλησίασε τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Η αγορά του ακινήτου από την ΕΤΑΔ διευκολύνει τα σχέδια πώλησης του λιμανιού του Αστακού, όπως και η πρόσφατη ένταξη της οδικής σύνδεσης του λιμένα με την Ιόνια Οδό στα έργα προτεραιότητας για την επόμενη πενταετία. Τα σχέδια πώλησης διευκολύνονται και από πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), που εκδόθηκε έπειτα από πολυετή καθυστέρηση, τον περασμένο Ιούνιο, στην οποία προβλέπεται πως η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες χρήσεις.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά σενάρια για πώληση ή αξιοποίηση του λιμανιού στον Αστακό, χωρίς να προχωρήσει καμία επένδυση. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει πως βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του λιμανιού Αστακού στο Κατάρ, με παράλληλη υλοποίηση μεγάλης ενεργειακής επένδυσης (παραγωγή ενέργειας από φύκια κ.λπ.).

Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, όπως και άλλες δύο συμφωνίες που δρομολογούσε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με τον τότε Εμίρη του Κατάρ, για το Ελληνικό και την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Ειδικά για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας είχε πραγματοποιηθεί και συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην Εμίρη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τελικά κατέληξαν σε άλλον επενδυτή, την Eldorado Gold.


Φώτης Κόλλιας – euro2day.gr
google page rank