Ξημερώματα Μ. Παρασκευής του 1944: 120 συμπατριώτες μας επιλέχθηκαν να οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα που στήθηκε στην Αγία Τριάδα. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αρχικά έκαναν την πρώτη διαλογή των κρατουμένων στο προαύλιο των φυλακών της Αγίας Τριάδας. Εκεί ελάχιστοι κατάφεραν να βγουν από τη λίστα των μελλοθανάτων με διάφορα τεχνάσματα και κυρίως λόγο τύχης.
Εκείνο όμως που φαίνονταν ακατόρθωτο ήταν να γλιτώσει κάποιος μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα στο σημείο της εκτέλεσης. Υπάρχουν λοιπόν τρεις μαρτυρίες στο βιβλίο «Αντιστασιακά και άλλα θέματα» του Κ. Νικολακόπουλου που επιβεβαιώνουν δύο περιπτώσεις που έτρεξαν να σωθούν πριν την έναρξη των πυρών, εκ των οποίων ο ένας τα κατάφερε. Απαιτούνταν μεγάλα ψυχικά αποθέματα να το επιχειρήσει κανείς. Οι εκτελέσεις γίνονταν ανά δεκάδες και οι μελλοθάνατοι έβλεπαν την εκτέλεση προηγουμένων συγκρατούμενών τους.
Όταν λοιπόν έστησαν μία δεκάδα μπροστά στα μυδράλια των εκτελεστών, δύο εξ αυτών άρχισαν να τρέχουν νότια προς παρακείμενο ρέμα μετά τη σημερινή οδό Ρήγα Φεραίου. Τον έναν εξ αυτών τον βρήκαν οι σφαίρες και σκοτώθηκε. Ο άλλος όμως κατάφερε με ελιγμούς να σωθεί. Όπως λένε οι μαρτυρίες εκμεταλλεύτηκε τον νεκρό χρόνο που έκαναν οι τυφεκιοφόροι να οπλίσουν. Επιπροσθέτως απέφυγαν να ρίχνουν σε παράθυρα σπιτιών. Αυτό τον ωφέλησε και κατάφερε να πέσει στο συγκεκριμένο ρέμα καλυπτόμενος έτσι από τα καταιγιστικά πυρά. Τρέχοντας μέσα σε αυτό κατάφερε να βγει στη Χαριλάου Τρικούπη. Από εκεί στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο σημείο όπου βρίσκονταν παλαιότερα ο υπεραστικός σταθμός ΚΤΕΛ χαμηλά στη σημερινή οδό Δεληγιώργη. Οι μαρτυρίες στο συγκεκριμένο βιβλίο συγκλίνουν στο πρόσωπο του Δημήτριου Σταυρόπουλου. Η απόδραση του ήταν πράγματι ηρωική, καθώς κατάφερε να νικήσει όχι μόνο τον τρόμο αλλά και να διαφύγει μέσα από μια ασφυκτικά στρατοκρατούμενη περιοχή.
Όπως και να χει, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ακόμα και κάτω από πολύ δυσμενείς συγκυρίες, αρκεί να υπάρχει θάρρος και τύχη.
Του Λίνου Υφαντή,
agrinionews.gr