Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, που διεξάγεται αυτή την περίοδο από όλες τις τοπικές οργανώσεις τού ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/9) στην Αμφιλοχία ανοιχτή πολιτική εκδήλωση πάνω στα θέματα που θα απασχολήσουν το προσεχές 2ο Συνέδριο. Κεντρικός ομιλητής και εισηγητής τού γόνιμου διαλόγου, που αναπτύχθηκε μεταξύ μελών και φίλων τού κόμματος, υπήρξε το μέλος τής Κεντρικής Επιτροπής, Κώστας Ταφλανίδης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου.
Ενδιαφέροντα ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη συγκέντρωση. Μεταξύ εκείνων που κέντρισαν την προσοχή του κοινού ήταν κυρίως όσα αφορούσαν στην ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα και συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που η κρίση έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία.
Εξετάσθηκαν, ακόμα, οι λύσεις και οι διέξοδοι που θα πρέπει να αναζητηθούν από την παρούσα κυβέρνηση, ώστε να δοθεί ώθηση ανάπτυξης σε στρατηγικούς τομείς τής οικονομίας.
Εξετάσθηκαν, ακόμα, οι λύσεις και οι διέξοδοι που θα πρέπει να αναζητηθούν από την παρούσα κυβέρνηση, ώστε να δοθεί ώθηση ανάπτυξης σε στρατηγικούς τομείς τής οικονομίας.
Τομείς που αποτελούν απαραίτητους πυλώνες στήριξης της κοινωνικής πολιτικής, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να θεμελιώσει προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων. Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στις ευκαιρίες που το ραγδαίως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής προσφέρει στην ελληνική εξωτερική πολιτική, προκειμένου να ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων και να καταστεί πρωταγωνιστικός παράγοντας επανόδου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης στις θεμελιώδεις καταστατικές αρχές της.
Να αναγεννηθεί, δηλαδή, η Ευρώπη ως κοιτίδα πολιτισμού και ανθρωπισμού, παύοντας έτσι να αποτελεί – όσο είναι καιρός – το τιμωρητικό οικονομικό και τραπεζικό δεσμωτήριο των αδύναμων κρατών.
Ακολούθησε δημιουργική συζήτηση, υπό τη μορφή ερωτήσεων από τα μέλη και τους φίλους τού κόμματος. Τέθηκαν αρκετά θέματα: από τους τρόπους καλύτερης αξιοποίησης του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας έως ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, υγειονομικής φροντίδας, εκπαιδευτικής πολιτικής.
Προπαντός, όμως, υπήρξε προβληματισμός ως προς το βαρύ πολιτικό φορτίο το οποίο επωμίστηκε η Αριστερά κατά τη δεδομένη δύσκολη συγκυρία.
Το ιστορικό χρέος τής Αριστεράς να αγωνιστεί κι όχι να φυγομαχήσει, παρόλη την πολεμική που δέχεται μαζικά από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε ο κος Βαρεμένος. «Οι δύσκολες αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε με κάποιο κόστος. Αυτή τη στιγμή εισπράττουμε το πολιτικό κόστος αναπότρεπτων επιλογών. Σύντομα, όμως, οι επιλογές μας θα έχουν θετικό πρόσημο για τον ελληνικό λαό. Η ανάπτυξη επιστρέφει.
Η οικονομία ανακάμπτει. Η συζήτηση για το χρέος έχει ανοίξει. Δεν πρέπει, ακόμα, να ξεχνάμε ότι εφέτος είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ουσιαστικές ελλείψεις», με τις κεντρικές αυτές επισημάνσεις παρενέβη στη συζήτηση ο κος Βαρεμένος, αναπτύσσοντας, εν συνεχεία, διεξοδικά την επιχειρηματολογία του. Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επιπλέον, στις ενέργειές του για τη στήριξη της τοπικής αγροτοκτηνοτροφικής οικονομίας.