Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ.: Ποια αστυνομικά τμήματα καταργούνται


Μείζονες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και φυσικά των αστυνομικών θα επιφέρει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και διευθύνσεων που εξήγγειλε η ηγεσία της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με τον γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Κων. Τσουβάλα, από τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και κτιριακών υποδομών θα προκύψει οικονομικό όφελος αλλά και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Θα υπάρξει μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται» είπαν με έμφαση. Ιδιαίτερη σημασία φέρεται επίσης να δίνει η ηγεσία της ΕΛΑΣ στις αποσπάσεις αστυνομικών από τα «επίσημα».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε σε ένα τηλέφωνο που δέχθηκε από έναν πρώην υπουργό που μένει στην περιοχή Παπάγου. «Μου είπε ότι πρέπει να έχει αστυνομική φύλαξη γιατί μένει δίπλα στο βουνό και του απάντησα: «Και τι φοβάσαι; Μην κατέβει ο Νταβέλης;»».
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων. Στην Αττική θα μείνουν 188 Α.Τ από τα 240 σήμερα. Μεταξύ άλλων, συγχωνεύονται τα Α.Τ Μοσχάτου-Ταύρου, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Καλλίπολης-Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ερυθραίας – Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Βούλας – Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Φιλαδέλφειας. Σύμφωνα με την διευκρίνιση του αρχηγού της ΕΛΑΣ δεν θα καταργηθεί το Α.Τ Εξαρχείων, ενώ θα επαναλειτουργήσει το Α.Τ Ιερισσού Χαλκιδικής που είχε καεί.
Ενίσχυση των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) κατά κύριο λόγο με αστυνομικούς από την υπηρεσία Επισήμων. Οπως είπαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο γ.γ Δημόσιας Τάξης, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα δημιουργηθούν 30 ΟΠΚΕ σε όλη την Αττική με τους 700 αστυνομικούς που θα φύγουν από τη φύλαξη επισήμων.
Καταργούνται τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών τα οποία θα απορροφηθούν στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών της περιφέρειας. Ο γ.γ Δημόσιας Τάξης είπε ότι αυτό γίνεται γιατί η Δίωξη Ναρκωτικών έχει μεγάλο αριθμό αστυνομικών.
Σε κάθε καλλικρατικό δήμο θα ιδρύεται τουλάχιστον ένα Α.Τ.. Φυσικά εξαιρούνται οι μεγάλοι δήμοι (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.α.).
Ιδρύονται 10 τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας σε Κήπους, Ορμένιο, Ευχώνους, Προμαχώνα, Νίκη, Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά, Μερτζάνη, Δοϊράνη και Σαγιάδα
Ιδρύονται δύο τμήματα Μεταγωγών – δικαστηρίων σε Χανιά και Γρεβενά
Συγκροτούνται Ειδικές Ομάδες Μεταγωγών (Ε.0.Μ), στα τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων σε Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.
Ιδρύονται τμήματα Αμεσης Δράσης σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο
Διατηρούνται αστυνομικοί σταθμοί σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές,
Ιδρύονται εξι επιπλέον Τμήματα Ασφαλείας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης (σε Θέρμη, Λαγκαδά, Ωραιοκαστρο, Χαλκηδόνα και Θερμαϊκό)
Ανακαθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση των διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Ιδρύεται Διακριτό Γραφείο Ασφαλείας στο οποίο θα ενταχθούν τα Τ.Α Θήρας, Μυκόνου, Νάξου, Γεροποτάμου, Χερσονήσου, Μοιρών στα οικεία αστυνομικά τμήματα.
Θεσμοθετείται ο «τοπικός αστυνόμος» στην περιφέρεια με στόχο να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε περιοχές που δεν εδρεύουν αστυνομικές υπηρεσίες,
Αστυνόμευση με 27 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και Χανιά
Τίθενται σε λειτουργία 35 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ) για την αστυνόμευση και επιτήρηση τοπικών οικισμών και συνόρων.
Εγκαινιάζεται τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών και δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών.
Προκηρύσσεται διαγωνισμός για αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών της ΕΛΑΣ.
Στόχος επίσης είναι η απορρόφηση ευρωπαϊκού κονδυλίου ύψους 13 εκατ. ευρώ για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας.

iefimerida.gr
google page rank