Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Γ ΜΕΡΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ: Συγκινητική η Εκδήλωση στο Κάστρο της Βόνιτσας ως ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων που σκοτώθηκαν όταν ο Αλή Πασάς «κόνεψε» το Κάστρο της Βόνιτσας τον Οκτώβριο του 1798

Σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου σε μια ηλιόλουστη μέρα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στο Κάστρο της Βόνιτσας ως ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων που σκοτώθηκαν όταν ο Αλή Πασάς «κόνεψε» το Κάστρο της Βόνιτσας τον Οκτώβριο του 1798. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Βόνιτσας. Στην συνέχεια τα χορευτικά με τις παραδοσιακές στολές και τα λάβαρα του κάστρου ανηφόρισαν- παρελάσουν προς το Κάστρο της Βόνιτσας . 
Εκεί στο πρώτο επίπεδο του Κάστρου της Βόνιτσας (ακριβώς μετά την εισόδου στο κάστρο από την κεντρική πύλη)  ακούστηκε ο Ιστορικός Πανηγυρικός από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αμφικτιονία Ακαρνάνων Στέλιο Ντίνο (είναι ο σύλλογος που καλλιέργησε και ανέπτυξε την ιδέα για να γίνει αυτή η ιστορική εκδήλωση ) και ο Σύλλογος Απανταχού Αβδελλιωτών "Η ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ( ο σύλλογος που για περισσότερα από 100 χρόνια τραγουδάει χωρίς την συνοδεία οργάνων και χορεύει « τον Τρανό χορό των Βλάχων » της Πίνδου, " Κόρλου Μάρι "
Ο πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Ανάπτυξης Αποστολάκης Παντελής καλωσόρισε τον κόσμο, τα χορευτικά που ήρθαν, όπως και τους επισήμους, στην συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό πολλοί επίσημοι και εκπρόσωποι των συλλόγων. 
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης πρόσφερε αναμνηστικά της Εκδήλωσης "ως ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων που σκοτώθηκαν όταν ο Αλή Πασάς «κόνεψε» το Κάστρο της Βόνιτσας τον Οκτώβριο του 1798" στα χορευτικά που ήρθαν και αντάλλαξε αναμνηστικά με τον φιλοξενούμενο Αντιδήμαρχο της περιοχής των Γρεβενών.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε  με τον χορό και το τραγούδι «Όλα τα κάστρα χαίρονται» από τον Σύλλογο Απανταχού Αβδελλιωτών "Η ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ . 
Επίσης τραγούδησε για την Βόνιτσα η Βαγγελιώ Χριστιά.
Για πρώτη φορά το τραγούδι του «κάστρου της Βόνιτσας»  ακούστηκε προς τιμήν των βλαχόπουλων που σκοτώθηκαν εντός του Κάστρου στις 13/10/1798.
Η εκδήλωση έκλεισε  με τα χορευτικά των πολιτιστικών Συλλόγων όπου χόρεψαν παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς και ήταν ο Σύλλογος Γυναικών Βόνιτσας, ο Αθλητικός Όμιλος "ΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΡΟΥ"και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακτίου Βόνιτσας “ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:
























































































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΑΠΗ
































































google page rank