Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

O πανέμορφος Πλάτανος το ξακουστό χωριό της Ναυπακτίας (Γνωρίζοντας την Αιτωλοακαρνανία)

Ένα τεράστιο πλατάνι που υπήρχε στη θέση Μεγάλη Βρύση, έδωσε το όνομά του στο υπέροχο αυτό χωριό της ορεινής Ναυπακτίας.
O πανέμορφος Πλάτανος  το ξακουστό χωριό της Ναυπακτίας βρίσκεται σε ύψος 875 μέτρα σε μαγευτική θέση, πολύ κοντά στο Θέρμο , αποτελεί εδώ και χρόνια ιδανικό προορισμό χειμώνα καλοκαίρι για αρκετούς ταξιδιώτες.  
Επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα και τη γύρω περιοχή μαγνητίζονται απ’τη πρώτη στιγμή καθώς το φυσικό κάλος με τις κατάφυτες πλαγιές και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του οικισμού, δημιουργούν μια απίστευτη μαγική εικόνα με θέα τη κορυφογραμμή «Ξεροβούνι» ιστορικά φαίνεται να κατοικήθηκε κατά το 17ο αιώνα καθώς αποτελούσε κρησφύγετο από τους ξένους κατακτητές.
Με το υψηλό πνευματικό επίπεδο των κατοίκων του αλλά και με την παραδοσιακή ενασχόληση τους με τις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες ο Πλάτανος καθιερώθηκε ως Κεφαλοχώρι στη περιοχή στο πέρασμα των χρόνων. 
Σήμερα οι κάτοικοι με αξιολάτρευτο μεράκι και μεγάλη αγάπη έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σε πολύ καλό επίπεδο τη σύγχρονη ζωή στο χωριό. 
Σημεία αναφοράς θεωρούνται, το πέρασμα του οπλαρχηγού Καραϊσκάκη, η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων κατά το διάστημα της γερμανοϊταλικής κατοχής, αλλά και η επίσκεψη του Όθωνα στα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. 
Ο Πλάτανος είναι μεγάλο χωριό και διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού χωριού της Ρούμελης, καθώς δεν γνώρισε αρκούντως τη μανία των Γερμανών κατακτητών. 
Παλαιότερα η περιοχή ήταν γνωστή ως Κράβαρα και πολλά λέγονται για τους κατοίκους τους Κραβαρίτες και τις δυνατότητες που είχαν στο εμπόριο.
Δύο μουσεία, ένα Λαογραφικό και ένα για την Εθνική Αντίσταση, το οποίο ίδρυσε ο Πλατανιώτης καθηγητής Νίκος Παπανικολάου, γνωρίζουν στον επισκέπτη την ιστορία του χωριού.
Επίσης έχουν δημιουργηθεί 2 ξενώνες, παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και καταστήματα. Ιδανική περίοδος επίσκεψης θεωρείται στη καρδιά του χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι καθώς το χωριό τότε σφύζει από ζωή.
Ο Πλάτανος μαζί με τον οικισμό του Κάτω Πλατάνου (Βονώρτα) αποτελούν από ανέκαθεν ένα χωριό που ήταν ονομαστό για το εξαιρετικό κρασί του.
Πόλος έλξης του χωριού είναι η περιτριγυρισμένη από σπίτια, κεντρική του πλατεία την οποία στολίζει στο κέντρο της, η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
 Στον Πλάτανο πέρα από τη ξεκούραση, το καλό φαγητό, το καλό κρασί, δίνεται η ευκαιρία για αποδράσεις και εξορμήσεις σε γειτονικούς προορισμούς.
Από την Ναύπακτο απέχει 42 χλμ.





























ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ
(checkwest και hotelsline)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 
google page rank