Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ήρωας καταδρομέας Αιμίλιος Μανιάς «επιστρέφει» στις 5 Οκτωβρίου στην Παραβόλα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 42 ολόκληρα χρόνια τα οστά 15 καταδρομέων και ενός αεροπόρου που έπεσαν στην επιχείρηση «Νίκη», στις 22 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.
Μεταξύ των καταδρομέων και ο Αιμίλιος Μανιάς (ή Μονιάς), τα οστά του οποίου βρέθηκαν κατά την εκταφή. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραβόλας.
H Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Αιτωλοακαρνανίας , παράρτημα Αγρινίου, καλεί στην Εξόδιο Ακολουθία και την ταφή των οστών , που θα τελέσει η οικογένεια του Αντιστράτηγου ε.α. Βασιλείου Μανιά σε συνεργασία με την ΕΑΑΣ Αιτωλοακαρνανίας την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραβόλας , προς απότιση φόρου τιμής του ηρωικώς πεσόντα Λοχία Αιμιλίου Μανιά την 21η Ιουλίου 1974, στην Κύπρο.
Τα οστά του ήρωα καταδρομέα από την Παραβόλα, επιστρέφουν στην γενέθλια γη μετά την  ταυτοποίηση 15 συνολικά προσώπων και  την εκσκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για το μοιραίο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου «Νοράτλας», που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974.
Το αεροσκάφος παρέμεινε στο σημείο που έπεσε χωρίς να απομακρυνθούν όλοι οι νεκροί καταδρομείς και τα μέλη του πληρώματος. Στη συνέχεια θάφτηκε και η περιοχή μετατράπηκε σε στρατιωτικό νεκροταφείο.
Στο αεροσκάφος , που κυβερνητης ήταν ο αγρινιώτης Επισμηναγός Β” Παναγόπουλος, επέβαιναν 28 καταδρομείς και τέσσερα μέλη του πληρώματος. 
Διασώθηκε μόνο ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου ο οποίος πήδηξε από το ΝΟΡΑΤΛΑΣ όταν άρχισε να δέχεται βλήματα αντιαεροπορικών. Οι 12 από τους καταδρομείς εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας, καθώς βρέθηκαν έξω από το αεροπλάνο.
agriniopress
google page rank