Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΛΑΙΡΟΣ: Κάλεσμα για την δημιουργία καρναβαλικής επιτροπής για την διοργάνωση του αποκριάτικου βλάχικου γάμου

Αύριο Παρασκευή 15/2/2019 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ''Σπύρος Αχείμαστος'' για τον Βλάχικο Γάμο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Πάλαιρο την Κυριακή 10 Μαρτίου. 
Καλούνται όλοι οι σύλλογοι, οι φορείς, οι μαθητές και όσοι δημότες θέλουν να συμμετάσχουν προκειμένου να δημιουργηθεί η καρναβαλική επιτροπή που θα αναλάβει τη διοργάνωση του Βλάχικου Γάμου.
Λίγα λόγια για το βλάχικο γάμο....

Ο βλάχικος γάμος είναι μία θεατρική αναπαράσταση του γάμου των βλάχων (δρώμενο), των ορεσίβιων βοσκών της ορεινής Ελλάδας, όπως αυτός γινόταν παλιότερα. 
Περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως το συνοικέσιο, το στόλισμα της νύφης (που την υποδύεται συνήθως άντρας), το στόλισμα και ξύρισμα του γαμπρού, την επίδειξη της προίκας, το στεφάνωμα κ.α, καταλήγοντας σε χορό και γλέντι των καλεσμένων 
Από τη δεκαετία του 1950 και μετά, ο βλάχικος γάμος αποτελεί τμήμα των γιορτών της Αποκριάς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. 
Στην Πάλαιρο, πρωτοπαρουσιάστηκε σαν τμήμα της γιορτής της Αποκριάς το 1978, όταν μία παρέα Ζαβερδιανόπουλων, αποφάσισαν να ετοιμάσουν και παρουσιάσουν στο χωριό τους, ένα πρωτόγνωρο σ’αυτό και για την εποχή εκείνη θέαμα, αλλά και να αναβιώσουν τη λαϊκή του παράδοση. 
Βρέθηκε λοιπόν ο εξοπλισμός κι’ οι φορεσιές (οι γκλίτσες, το νυφικό, τα κουστούμια, τα προικιά, ένας γάιδαρος (ο Απόλλωνας) 2 τρίκυκλα και μερικά μηχανάκια, ο γαμπρός, ο παπάς, ο κουμπάρος και η, μετά από πολλές συζητήσεις, προτάσεις και παρακάλια, νύφη γένους αρσενικού, και όλοι μαζί, τόλμησαν και παρουσίασαν δημόσια το έργο τους, με πολύ αγωνία για την επιτυχία του. 
Και πέτυχαν. Το τόλμημά τους, συζητήθηκε για αρκετό καιρό στο χωριό, πολλοί κάτοικοί του το αποδέχτηκαν, και με μεγαλύτερη ζέση και καλλίτερη προετοιμασία, το δρώμενο ξαναπαρουσιάστηκε, με την ίδια νύφη και από τον ίδιο θίασο, στις Απόκριες του 1979. 
Στις Αποκριές του 1980, τη διοργάνωση και την εκτέλεση του δρώμενου την ανέλαβε πλέον ο Μορφωτικός Όμιλός Παλαίρου (ΜΟΠ), που με την βοήθεια της τότε Κοινότητας Παλαίρου, και του Συλλόγου Απανταχού Παλαιριωτών «Η Κεχροπούλα», παρουσίασε ένα βλάχικο γάμο, με τόσο επιτυχία, ώστε έκτοτε αυτός να καθιερωθεί σαν αναπόσπαστο τμήμα τους σε όλες τις επόμενες Αποκριάτικες γιορτές της Παλαίρου. 
Και έτσι, φτάνουμε φέτος, η Πάλαιρος, με εμπειρία 40 χρόνων, να προετοιμάζεται για να παρουσιάσει την Κυριακή 10 Μαρτίου, ένα βλάχικο γάμο, στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων 20189 του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.
google page rank