Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Οι επιδόσεις των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2ος ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας

«Πρωτιά» με 22 εκατ. για το δήμο Αγρινίου, ακολουθούν Μεσολόγγι και Άκτιο – Βόνιτσα

Να προχωρήσουμε με φουλ ταχύτητες είπε στους δημάρχους ο Νεκτ. Φαρμάκης
Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουμε, είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκη στη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μεσολόγγι με τους δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας. Και δικαιολογημένα, αφού αυτή τη στιγμή η απορρόφηση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ξεπερνά κατά τι το 20% και απομένουν περίπου τρία χρόνια για την ολοκλήρωση του προγράμματος, στα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ. Διαφορετικά ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων είναι ορατός, αν οι δήμοι δεν βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
 «Έχουμε την υποχρέωση να προχωρήσουμε με φουλ ταχύτητες για να ολοκληρώσουμε έγκαιρα το πρόγραμμα, χωρίς την παραμικρή απώλεια πόρων, αλλά και με τρόπο που να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τον τόπο μας και τους πολίτες» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης απευθυνόμενος στους δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη τα έργα που εκτελούνται στην Αιτωλοακαρνανία, έχουν δημιουργήσει νομικές δεσμεύσεις, μετά από συμβάσεις ύψους 30.721.477 ευρώ, ποσοστό 15,0% επί του συνολικού ποσού των συμβάσεων του προγράμματος, ενώ οι πληρωμές που έχουν καταχωρηθεί ανέρχονται σε 17.430.470,50 ευρώ. Το ΑγρίνιοCulture.gr σήμερα παρουσιάζει τις επιδόσεις κάθε δήμου ξεχωριστά στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Χωρίς να υπολογίσει κανείς τα έργα που μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ή τα έργα των ΔΕΥΑ, μιλώντας δηλαδή αποκλειστικά για νέα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ από το 2016 και μετά οι επιδόσεις των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας είναι εξής:
Ενταγμένα νέα έργα δήμων της Αιτωλοακαρνανίας
στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας (ποσά προϋπολογισμών σε εκατ. ευρώ)
Ακτίου – Βόνιτσας 9,6
Αγρινίου 22,2
Αμφιλοχίας 0,95
Θέρμου 4
Ι.Π. Μεσολογγίου 9,3
Ναυπακτίας 4,9
Ξηρομέρου 4,2
Οι επιδόσεις του δήμου Αγρινίου και του δήμου Μεσολογγίου ξεχωρίζουν, αφού ο δήμος Αγρινίου λόγω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και ο δήμος Μεσολογγίου λόγω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, έχουν από καιρό αρκετά χρήματα δεσμευμένα στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας για τα έργα που προγραμματίζουν. Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι η καλή επίδοση του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας με ενταγμένα νέα έργα προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ. Η επίδοση του δήμου Αμφιλοχίας φαίνεται αρκετά χαμηλή, ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί πως ο δήμος Αμφιλοχίας είχε δύο μεγάλα έργα (την αστική ανάπλαση και ανέγερση δημοτικού – νηπιαγωγείου στο Μενίδι) που εντάχθηκαν στα τέλη της προηγούμενης περιόδου και ολοκληρώθηκαν στην παρούσα. Έργα μεταφερόμενα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν συνυπολογίζονται στον παραπάνω πίνακα.

Που οφείλονται οι καθυστερήσεις
Πολλά και διαφορετικά είναι τα προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την εξέλιξη των έργων και κατ’ επέκταση την απορρόφηση των κονδυλίων. Για παράδειγμα, σε δύο μεγάλα έργα του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας (η αποκατάσταση πρανών στα Όχθια Παλαίρου και αντικατάσταση εξωτερικού αγωγού ύδρευσης προς Κατούνα και Κωνωπίνα) η διαδικασία δημοπράτησης αντιμετώπισε προβλήματα λόγω λαθών και επαναλήφθηκε. Σε ορισμένα έργα παρουσιάζονται είτε μικρές, είτε μεγαλύτερες καθυστερήσεις αναφορικά με τη μετακίνηση των δικτύων της ΔΕΗ. Μια τέτοια περίπτωση είναι το έργο του δήμου Αγρινίου που αφορά την «λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στην είσοδο της πόλης» με αποτέλεσμα να προστεθεί νέο υποέργο 200.000 ευρώ. Σε ορισμένα άλλα έργα καθυστερεί η διαδικασία της δημοπράτησης είτε η υπογραφή της σύμβασης μετά τη δημοπράτηση. Όλα αυτά συντελούν στις χαμηλές επιδόσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Βεβαίως οι δήμοι της περιοχής δεν στοχεύουν μόνο στο ΕΣΠΑ… Χρήματα έχουν δεσμεύσει και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» του Υπουργείου Εσωτερικών ή τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, όπως το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εξασφαλίσει 52,5 εκατ. ευρώ από το «ΦιλόΔημο», που προορίζονται κατά κύριο λόγο για έργα ύδρευσης – αποχέτευσης.

ρεπορτάζ Δημήτρης Παπαδάκης
www.agrinioculture.gr
google page rank