Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Οι παλιές μας πληγές… μπορεί να «κλέψουν» τις τωρινές μας σχέσεις

Οι παλιές πληγές έχουν πολλούς τρόπους για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους «κλέβοντας» τις τωρινές μας σχέσεις. Έχουν την ικανότητα να διαλύσουν οποιαδήποτε σύνδεση, συμβάλλουν στην μη υγιή ανάπτυξη σχέσεων ή και ακόμη καταφέρνουν να απομονώσουν το άτομο από το να δημιουργήσει νέες στέρεες σχέσεις στο μέλλον.
Οι βαθύτερες πληγές προέρχονται συνήθως από την παιδική μας ηλικία. Έχουν την δύναμη να διαμορφώνουν ασυνείδητα προσδοκίες, που ο κάθε άνθρωπος έχει για τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και για τους άλλους, ενώ συνάμα του καλλιεργούν και περιοριστικές πεποιθήσεις για το τι αξίζει να βιώσει. Όταν μια σχέση πλήττεται συνεχώς από διαφωνίες και τσακωμούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι παλιές πληγές του κάθε συντρόφου θα αρχίσουν να αιμορραγούν, «λερώνοντας» την. Η εμφάνιση και η επιρροή τους θα γίνει με τρόπο ασυνείδητο, αλλά ο ρόλος που θα διαδραματίσουν θα είναι καταλυτικός και φανερός.
Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που καταφέρνουν να φτάσουν στην ενήλικη ζωή με καρδιά αμόλυντη και προστατευμένη από σημάδια.
Πώς μπορούμε λοιπόν να μετατρέψουμε τις πληγές μας σε κινητήριο δύναμη
1. Αγάπησε τον εαυτό σου όπως του αξίζει
Αγάπη. Λέξη μαγική που κάνει θαύματα, γιατρεύει και τις πιο βαθιές πληγές και απελευθερώνει. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αγαπήσει όσα τον έχουν πονέσει, να μάθει από αυτά, μετουσιώνοντάς τα σε πολύτιμη γνώση κι εμπειρία για το μέλλον. Ό,τι χρειάζεσαι προκειμένου να βρεις την ισορροπία που τόσο χρειάζεσαι βρίσκεται ήδη μέσα σου. Τα συναισθήματά σου, οι πληγές σου, οι σκέψεις σου, είναι όσα θα σου δώσουν την πολύτιμη ώθηση για να προχωρήσεις παρακάτω.
2. Αναγνώρισε και αγκάλιασε τα συναισθήματά σου
Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τις πληγές και την απογοήτευσή σου παίζει σημαντικό στο να εμπιστευτείς την ικανότητά σου για να αφουγκραστείς όσα νιώθεις και να καταλάβεις από πού προέρχονται. Όσο περισσότερο κρατάς τα συναισθήματά σου κρυμμένα, τόσο περισσότερη και πιο ύπουλη ζημιά κάνουν: σκληρύνουν την πανοπλία σου, μπαίνουν εμπόδιο στο να συνδεθείς με τους άλλους.
3. Συμφιλιώσου με τις αδυναμίες σου. Μην τις κρύβεις
Οι αδυναμίες αποτελούν τα εύθραυστα κομμάτια σου, τα οποία έχεις μάθει να κρύβεις, ειδικά αν μεγάλωσες σε ένα σκληρό ή μη υποστηρικτικό περιβάλλον. Επίτρεψε στο σύντροφό σου να τις δει και να τις αποδεχθεί, δίνοντας του χώρο να εκφράσει και εκείνος τις δικές του. Αυτό θα μπορούσε να εκφραστεί μέσω του τρόπου που σχετίζεσθε, που αγγίζεσθε, που εκφράζεσθε μέσα στη σχέση. Έχει να κάνει με τα ευάλωτα κομμάτια και των δύο σας και χωρίς αυτές δεν μπορεί να καλλιεργηθεί οικειότητα και εμπιστοσύνη.
4. Επέμεινε σε λύση και όχι υπόμεινε τις δυσκολίες
Ο πειρασμός του να σωπαίνεις, να κλείνεσαι στον εαυτό σου, να υπομένεις ή να αποχωρείς όταν προκύπτουν δυσκολίες, μπορεί να είναι έντονος και να νομίζεις πως σε γλυτώνει από όλες τις άχαρες καταστάσεις. Εάν συμβεί αυτό, η εμπιστοσύνη κλονίζεται, διακυβεύοντας την πορεία της σχέσης σου. Όταν αισθανθείς τον εαυτό σου να θέλει να δραπετεύσει, δοκίμασε να γειωθείς. Σκέψου τι σας ενώνει, τι όνειρα έχετε πλάσει για το μέλλον, πώς σε βοηθά ο σύντροφός σου να εξελιχθείς ως άνθρωπος και πάλεψε γι’ αυτά.
5. Διαχώρισε αυτό που συμβαίνει από τον τρόπο που αντιδράς
Όλοι έχουμε συνηθισμένους τρόπους αντίδρασης στις σχέσεις μας. Αυτό συμβαίνει άμεσα και χωρίς συνειδητή σκέψη. Όταν βρεθείς σε στιγμή κρίσης πάρε βαθιές και αργές ανάσες, ώστε να μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο προκειμένου να διερευνήσει του τι συμβαίνει ή τι λέγεται και της απάντησής σου. Στη συνέχεια, όταν θα είσαι έτοιμος, μίλησε ξεκάθαρα, ανοιχτά και χωρίς φόβο. Εξέτασε τι μπορείς να κάνεις -ή να σταματήσεις να κάνεις- για να διευκολύνεις τον σύντροφό σου και να μπορέσει να σου δώσει ό, τι χρειάζεσαι. Όσο πιο ευθύς και συναισθηματικά γενναιόδωρος μπορείς να είσαι, τόσο περισσότερο επενδύεις συνειδητά στη σχέση σου.
6. Μάθε να συγχωρείς
Θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου που θα έρθεις σε αντιπαράθεση με τον σύντροφό σου. Λάθη γίνονται και πράγματα λέγονται προκαλώντας πόνο σε εκείνους που αγαπάμε. Όταν βρίσκεσαι στη θέση εκείνου που πληγώνεται, αναγνώρισε τι ακριβώς σε πόνεσε, συζήτησέ το και μάθε να συγχωρείς προχωρώντας παρακάτω. Μην αφήνεις τον θυμό να οδηγεί τη σχέση του, αλλά χρησιμοποίησε την ένταση αυτή για να ενισχύσεις τους δεσμούς που σας κρατάνε ενωμένους.
7. Οι πληγές σου δεν χρειάζεται να σε πληγώνουν πια
Οι πληγές σου είναι η απόδειξη της αντοχής, της δύναμης και του θάρρους σου, που μπορούν να μετατραπούν σε δώρα για τη σχέση σου. Πρώτα όμως, θα πρέπει να φωτιστούν, να γίνουν διακριτές. Μην τις κρατάς στο σκοτάδι, αλλιώς δεν θα τις δεις να μεταμορφώνονται σε εμπειρία και γνώση για το μέλλον. Αναγνώρισε τι είναι αυτό που ενεργοποιείται μέσα σου, κάθε φορά που αντιδράς έπειτα από μια διαφωνία. Ποια είναι η πρώτη σου μνήμη γι’ αυτά τα συναισθήματα; Τι σου έμαθαν; Σε τι καταστάσεις σε οδήγησαν; Η εστίαση στις διαφορές ανάμεσα στο παρελθόν και στο τώρα θα είναι αυτές που θα σε απελευθερώσουν από όσα σε πόνεσαν και θα σε αφήσουν να ζήσεις όσα θα έρθουν στο μέλλον.
Photo: Author/Depositphotos
google page rank