Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Νέα δραματική μείωση στις εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία: 15% λιγότερα «πρωτάκια» στην Αιτωλοακαρνανία. Τη δεύτερη θέση ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας

«Τρομάζουν» τα στατιστικά στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις εγγραφές στα Δημοτικά Σχολειά της Αιτωλοακαρνανιας.
Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και έχει βέβαια άμεση σχέση με την δεκαετή οικονομική κρίση , οι επιπτώσεις της οποίας οδήγησαν και σε «έκρηξη» του δημογραφικού προβλήματος που αποτυπώνεται και στις εγγραφες των μαθητών.

Χαρακτηριστική είναι η μείωση που καταγράφεται μόλις σε μια χρονιά: Σε σχέση με πέρυσι οι εγγραφές στην Α’ τάξη του Δημοτικού στην Αιτωλοακαρνανία, σημείωσαν μείωση της τάξης του 15% περίπου. Δηλαδή 283 λιγότεροι μαθητές.
Η μεγαλύτερη μειωση καταγράφεται στη Ναυπακτία και είναι της τάξης του 24,6 % με τον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας να ακολουθεί. 
Ο δήμος Θέρμου κατέγραψε αύξηση κατά έναν μαθητή, με τις εγγραφές όμως να είναι μόλις 22.
Απογοητευτική είναι η εικόνα και στα Δημοτικά Σχολεία του δήμου Αγρινίου
Μέχρι το 2011-12 οι εγγραφές στην Α’ τάξη ήταν άνω των 2000 μαθητών περί τους 2200-2300. Τα χρόνια της κρίσης έσπασε προς τα κάτω το φράγμα των 2000 μαθητών ανά σχολικό έτος.
Σύμφωνα πάντα με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το μόνο «θετικό» που θα μπορούσε να βρει κανείς είναι ότι από τα στοιχεία των νηπιαγωγείων φαίνεται μια σταθεροποίηση της κατάστασης
Από τα στοιχεία των νηπιαγωγείων (όχι τελικά) η μείωση σταθεροποιείται περί των 1500 έως 1600 μαθητές ανά σχολικό έτος. Αν μη τι άλλο φαίνεται να μην υπάρχει συνέχεια στη μείωση.
Φυσικά το 2300 με το 1600 είναι μια απόσταση της τάξης των 700 παιδιών λιγότερα που, αν το δει κανείς σε «αριθμό σχολείων» συμπεραίνεται πως «χάθηκαν» περίπου τρία 12/θέσια Δημοτικά Σχολεία τα προηγούμενα χρόνια. Οι επιπτώσεις θα καταγραφουν βέβαια τα επόμενα χρόνια και σε Γυμνάσια – Λύκεια.
Όταν θα διαμορφωθούν τελικά στοιχεία (υπάρχουν ακόμη εκπρόθεσμες εγγραφές και μετεγγραφές και κάποια νηπιαγωγεία δεν έχουν συμπληρώσει το πληροφοριακό σύστημα για να αντληθούν τα στοιχεία) από τα νηπιαγωγεία θα υπάρξει και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι αναμένουμε για τα δυο επόμενα έτη.
Η όλη παραπάνω κατάσταση πάντως και σε συνδυασμό με την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, δημιουργούν νέα δεδομένα που απαιτούν την χάραξη μιας διαφορετικής εκπαιδευτικής πολιτικής, σε συνάρτηση και με το κτιριακό σε όλες τις βαθμίδες.
Αναλυτικά ο πίνακας με τις εγγραφές στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας:

www.agriniopress.gr
google page rank