Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Εκδήλωση - Μνημόσυνο ως ανάμνηση για την θυσία των Βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας (Οκτώβριος του 1897). Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Εκδήλωση-Μνημόσυνο ως ανάμνηση για την θυσία των Βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας (Οκτώβριος του 1897)
Για το γεγονός της κατάληψης του Κάστρου της Γαλλικής Βόνιτσας από τον Αλή Πασά, τον Οκτώβριο του 1798, μέχρι το έτος 2009, υπήρχε μία μόνο παράθεση γεγονότων. Σύμφωνα με τον Άγγλο περιηγητή Χιούτζ, η πτώση του κάστρου έγινε με την παράδοση (από τον Χαλκιόπουλο στον Ιγνάντιο) των τεσσάρων κεφαλιών των Γάλλων αξιωματικών οι οποίοι είχαν αφεθεί άρρωστοι στο αναρρωτήριο του κάστρου, ενώ το σύνολο της Γαλλικής φρουράς της Βόνιτσας είχε καταφύγει στην Αγία Μαύρα. Ο Χιούτζ είχε αντιγράψει τις ιστορίες του Πουκεβίλ (γάλλος πρόξενος στα Ιωάννινα).
Είχε προηγηθεί η κατάληψη της Πρέβεζας , από τα στρατεύματα του Αλή, με μια σφαγή των Γάλλων και ντόπιων υπερασπιστών της Πρέβεζας, που στη Γαλλία έχει καταγραφεί στην Εθνική της ιστορία ως «ο χαλασμός της Πρέβεζας». 
Το 2009, η Αμφικτιονία Ακαρνάνων, εντόπισε τους στίχους από τραγούδια που χορεύονται συνεχώς πάνω από ένα αιώνα, από τους Βλάχους της Δυτικής Πίνδου, σε ανάμνηση για την θυσία βλαχόπουλων που έπεσαν όταν ο Αλή Πασάς κόνεψε το Κάστρο της Βόνιτσας.
Ποιόν να πιστέψουμε, τους ξένους διπλωμάτες και τα συμφέροντά τους ή τις δικές μας κοινωνίες, οι οποίες τιμούν τα παιδιά τους που θυσιάστηκαν στο κάστρο της Βόνιτσας, ανοίγοντας τον τρανό χορό (Κόρλου Μάρι) με το τραγούδι «Όλα τα κάστρα χαίρονται»;
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας ,οι Βλάχοι της Δυτικής Πίνδου με τον σύλλογο «Η Βασιλίτσα» της Αβδέλλας Γρεβενών,η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας , θα τιμήσουν τα βλαχόπουλα που σκοτώθηκαν όταν ο Αλή Πασάς «κόνεψε» το Κάστρο της Βόνιτσας.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Βόνιτσας και θα συνεχιστεί στο Κάστρο της Βόνιτσας.
Πρόγραμμα εκδήλωσης. Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 
9.00 πμ Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Βόνιτσας
11.00πμ Άνοδος στο κάστρο
11.30 Κατάθεση στεφάνων – Πανηγυρικός 
12.00 Χοροί από τους χορευτικούς συλλόγους Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
13.15 «Όλα τα κάστρα χαίρονται» τραγούδι και χορός από τον Σύλλογο Απανταχού Αβδελλιωτών "Η ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε την συνεργασιά με τον Σύλλογο Απανταχού Αβδελλιωτών " Η ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ " , την Αμφικτιονία Ακαρνάνων Σύλλογος Έρευνας Ιστορίας Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και αρκετούς Ποιλιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας που θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθεί ή συμμετοχή τους.
Εκ του Κέντρου Μέριμνας και Ανάπτυξης 
του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας 
Ο Πρόεδρος
Αποστολάκης Παντελής
google page rank